Zita, Mariann
9 °C
21 °C

Járai elmehet, de ki jöhet utána?

2006.11.24. 08:00
Márciusban lejár Járai Zsigmond jegybankelnök megbízatása. Az új elnök jelölésének joga a kormányfő kezében van. A Portfolio.hu úgy gondolta, besegít kicsit. A szavazása első körében megméretett hét jelölt közt nyert Hamecz István, az MNB jelenlegi ügyvezető igazgatója. Őt tartják a legalkalmasabbnak a piaci szereplők is, ám a negyedik helyre sorolt Surányi György kinevezésére sokkal nagyobb az esély.

Járai Zsigmond sokat bírált kommunikációs politikájával nemcsak a volt és leendő kormánypártokkal való kapcsolatát, hanem piaci hitelét is megkérdőjelezte, ezzel együtt sokan úgy vélik: az MNB szakmai munkája jó és eredményes volt az utóbbi években. A lehetséges utódok közül legesélyesebbként emlegetett Surányi Györgyöt az Index által megkérdezett piaci elemzők viszont legalábbis fenntartásokkal fogadnák. A kétszeres ex-MNB-elnököt nyilatkozatai alapján a gyengébb forint hívének tartják, és tartanak az infláció elengedésétől is - írtuk májusban.

A Portfolio.hu viszont arra volt kíváncsi, mégis kit látnának a legszívesebben az olvasók, valamint piaci szereplők, elemzők az MNB élén. A szavazás első körét Hamecz István nyerte, a második pedog mostanában kezdődött. De hogy tovább színesítse a képet, laptársunk megkérdezett húsz elemzőt is. Nos, ha a szakma véleményére kíváncsi, nem sokat kell gondolkodnia Gyurcsány Ferencnek a következő jegybankelnök személyéről. Bár a koalíciós körökből korábban kiszivárgott információk alapján Surányi György áll(t) a kormányfő szívéhez legközelebb, az eddig ebben a vonatkozásban nyilvánosan nem is emlegetett Hamecz Istvánt, az MNB ügyvezető igazgatóját kéne választani a Portfolio.hu elemzői szerint. A két, 1-től 5-ig osztályozható tulajdonságra kapott érdemjegyek alapján az összesített lista az alábbi: Hamecz István (MNB, ügyvezető igazgató) 8,2; Bokros Lajos (CEU, vezérigazgató) 7,9; Király Júlia (Nemzetközi Bankárképző Központ, vezérigazgató) 7,1; Surányi György (CIB, elnök) 6,7; Felcsúti Péter (Raiffeisen, vezérigazgató) 6,3; Karvalits Ferenc (Földhitel- és Jelzálogbank, elnök) 6,1; Medgyessy Péter (exminiszterelnök) 3,1.

Hiteles menedzsert, szellemi vezetőt

A nyílt szavazást is biztosan vezető Hamecz a 20 elemző, kutató és oktató bevonásával készült felmérésben megadott két szempont alapján is az élen végzett: egyértelműen őt tartanák a a monetáris politika legjobb "szellemi vezetőjének", ugyanakkor a monetáris politika "hiteles menedzsere" szempont alapján sem előzi meg senki. Igaz, az ötös skálán adott osztályzatok alapján itt már hozzá hasonlóan 3,9-es eredményt ért el Felcsúti Péter is -a Raiffeisen vezérigazgatóját a bankszektorban emlegették korábban jelöltként -, ráadásul az osztályzatai kevésbé szórtak, mint Hameczéi (0,8 illetve 1,0).

Az elnök mint "szellemi vezető"
  átlag szórás
Hamecz István 4,3 0,7
Bokros Lajos 4,2 0,7
Surányi György 3,5 1,1
Király Júlia 3,5 0,7
Karavalits Ferenc 2,6 0,8
Felcsúti Péter 2,4 0,9
Medgyessy Péter 1,4 0,8
Az elnök mint "hiteles menedszer"
  átlag szórás
Hamecz István 3,8 1,0
Felcsúti Péter 3,9 0,8
Bokros Lajos 3,7 0,9
Király Júlia 3,6 0,8
Karavalits Ferenc 3,5 0,7
Surányi György 3,2 1,1
Medgyessy Péter 1,7 0,7

Kétségek Surányival kapcsolatban

Az eltérő megítélést, ha úgy tetszik a megosztó személyiséget mutató szórásban a legmagasabb, de önmagában alacsony értéket (1,1) mindkét kategóriában Surányi György érte el. Az exjegybankelnök a szellemi vezető kategóriában még így is megszerezte a harmadik helyet, a hiteles menedzser blokkban viszont csak ötödik lett. A Portfolio.hu értékelése szerint meglepetésnek tűnhet, hogy Surányi korábbi, sikertelennek semmiképp sem nevezhető jegybankelnöki múltja ellenére sem volt túl népszerű a megkérdezettek körében, hiszen csak a középmezőnyben végzett. Különösen "hiteles menedzserként" ért el alacsony pontszámot. "Nehéz jó elnökjelöltnek tekinteni azt, akinek legalábbis kétséges a dezinflációs elkötelezettsége, és aki szerint az euró bevezetésével nem kell sietni" - foglalta össze aggályait az egyik elemző, egy másik megkérdezett pedig a "szakmai közvéleményt megosztó személyiségként" jellemezte.

Az Indexnek korábban nyilatkozó piaci szereplők Surányival kapcsolatos bizonytalanságként említették azt is, hogy - igaz, egy másik jegybanki szervezeti felépítés mellett - sokkal több döntést, elemzést összpontosított saját kézbe. Ezért kérdéses, hogy a piaci körökben is egyre nagyobb megbecsülést szerző, a monetáris tanács munkáját is megalapozó szakmai stáb sorsa mi lenne Surányi esetleges elnöksége idején.

Bokrost elnöknek is szeretnék

A miniszterelnökségen saját bevallása szerint akár elgondolkodni kész Bokros Lajos szellemi vezetőként alig lemaradva szerezte meg a második helyet, 4,2-es értékkel, és alig két tizeddel maradt le - harmadikként - a hiteles menedzser összehasonlításban is. A Portfolio.hu értékelése szerint a szakértőknek nincs Bokros-fóbiájuk, sőt kifejezetten hiteles személyiségként tartják nyilván. Ezt az is bizonyítja, hogy "szellemi vezetőként" annak ellenére kapott magas pontszámokat, hogy egyébként monetáris politikai ismereteiről keveset tudhatunk. Igaz, ennél többet nyomnak a latban más tényezők. Erről árulkodik az egyik értékelés, ami szerint Bokros "a területen nem bizonyított, öntörvényű, de jó és elismert közgazdász". Egy másik elemző viszont épp határozott, autonóm személyiségét írja a javára a jegybankelnöki pozíció szempontjából, ám a monetáris politikai ismeretek hiányát rossz pontként jegyzi fel.

Keresd a nőt

A Portfolio.hu szerint is meglepetés lehet talán, hogy Király Júlia az összesített lista dobogóján végzett. Ezt bizonyára annak köszönheti, hogy jó csapatjátékosként és legkevésbé megosztó figuraként tartják számon. Ugyanakkor ismertsége nem túl magas, ezt az is bizonyítja, hogy ő az egyetlen olyan jelölt, akire ketten sem adtak értékelést - információhiányra hivatkozva. Ezzel együtt Király Júlia a hét személy közül a harmadik a tekintetben is, hogy mekkora esélyt adnak a megkérdezettek (szintén ötfokozatú skálán) a pozíció elnyerésére.

Bankvezérek a középmezőnyben

Esélyek átlag szórás
Surányi György 4,1 0,7
Karavalits Ferenc 3,0 1,0
Király Júlia 2,8 1,0
Bokros Lajos 2,5 0,8
Hamecz István 2,4 1,0
Felcsúti Péter 1,8 0,8
Medgyessy Péter 1,6 0,9

Érdekesség, hogy a bankszektorból érkező jelöltek mindössze a középmezőnyben végeztek - folytatódik gazdasági laptársunk összegzése. Karvalits Ferenc, aki a szakmai közvélemény szemében az egyik legnagyobb esélyes, még jegybanki múltja ellenére sem tudott a dobogó közelébe férkőzni, egyik szempont alapján sem. Sőt, Felcsúti Péter Raiffeisen-vezér "hiteles menedzserként" sokkal jobb eredményt ért el nála. "A területen ismeretlen, az MNB-s múlt kevés, nem makroközgazdász, de jó csapatjátékos. Gyurcsány Ferenc bizalmasa" - szemezgethetnek a a Karvalitsról született értékelésekből.

Medgyessy megbukott

Összesített eredmény
Hamecz István 8,2
Bokros Lajos 7,9
Király Júlia 7,1
Surányi György 6,7
Felcsúti Péter 6,3
Karavalits Ferenc 6,1
Medgyessy Péter 3,1

"Medgyessy? Ez annyira szörnyű, hogy kommentálni sem akarom" - mondta az Index által megkérdezett piaci elemzők egyike még májusban, amikor a volt miniszterelnök neve először került elő mint lehetséges MNB-elnöké. A piaci vélemények, úgy tűnik, nem változtak: egyértelműen a legalkalmatlanabb és legesélytelenebb jelöltként tartják számon a megkérdezettek Medgyessy Pétert, pedig volt olyan időszak, amikor az ő nevét igen gyakran emlegették a "jól értesültek". A megkérdezettek nem fukarkodtak az erős jelzőkkel vele kapcsolatban: egyértelműen gyenge jelöltnek tartják, bizonyára ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy az esélylatolgató listán is utolsó helyen végzett.