Valér
4 °C
8 °C

Nincs hely új üzleteknek

2004.12.06. 10:49
Alig változott a kiskereskedelmi egységek száma az elmúlt hónapokban. A KSH adatai szerint majdnem annyi üzlet zárt be, amennyi megnyitotta kapuit. Az utóbbi időben az egyik legnagyobb ilyen léteítmény a budapesti Savoya Park volt, de egymás után nyíltak a hipermarketek is.
Magyarországon 112 ezer vállalkozás összesen 165,4 ezer kiskereskedelmi üzletet működtet. A harmadik negyedévben a 18,4 ezer üzletnyitással szemben 18,2 ezer üzlet zárt be - tette közzé legújabb jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal.

Az utóbbi hónapokban megnyílt legnagyobb kiskereskedelmi létesítmény a 2004 negyedik bevásárlóközpontja, a budapesti Savoya Park volt, melyben újabb Auchan hipermarketet is nyitottak, és mely helyet ad a negyedik negyedévben megnyíló OBI-szakáruháznak is. A hipermarketek sorát az Interspar Keszthelyen, a Tesco Salgótarjánban és Ajkán gyarapította. A szakáruházak közül a Baumax már Budapest harmadik kerületében és új kecskeméti címén is várja vásárlóit, míg az OBI vértesszőlősi egységét bezárva Tatabányán nyitotta meg kapuit.

Már sok

Jelentős részben az új, nagy alapterületű létesítmények miatt az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban a telítődés jelei mutatkoznak. Évről évre csökken az üzletszám növekedésének üteme, miközben egyes negyedévekben, régiókban, illetve üzlettípusokban már csökkenés tapasztalható.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek hálózatában egyre élesebben körvonalazódik a szerkezeti átalakulás. Idén további 1200-zal (a harmadik negyedévben 169-cel) csökkent az ilyen főtevékenységű üzletek állománya. Ebben az évben 1200 egyéni vállalkozás szüntette meg élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletét. Az általuk üzemelt üzletek megszűnése az egész országot érintette, döntően Budapestet (182), valamint Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét (110-110).

A nem élelmiszer-kiskereskedelmi főtevékenységű üzletek közül az év első kilenc hónapjában legnagyobb számban a könyv-, újság-, papíráru- és egyébiparcikk- (500-zal), az iparcikk jellegű vegyes (390-nel), a gépjármű- és járműalkatrész-, és a bútor-, műszakicikk- és építőanyag-üzletek (240-240-nel) hálózata gyarapodott.