2024. június 19. 15:00
Horvátország 2
Albánia 2
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 19. 18:00
Németország 2
Magyarország 0
StuttgartArena II. forduló
2024. június 19. 21:00
Skócia 1
Svájc 1

KKV-mentő program indul

2008.10.20. 15:36
Tõke Unió Program néven mikro-, kis- és középvállalkozások számára egyablakos ügyintézéssel tõkét, hitelt és EU-s forrásokat is bevonó komplex pénzügyi szolgáltatást indít a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. (Garantiqa), valamint az MKIK és a VOSZ által tulajdonolt KA-VOSZ Zrt. - jelentették be az érintett szervezetek vezetõi Veres János pénzügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatójukon. "Ez nem válságkezelõ program, de hozzájárul a KKV szektor dinamizálásához, és ez a jelenlegi helyzetben felértékelõdött" - mondta a pénzügyminiszter.

Tõke Unió Program néven a különbözõ finanszírozási formák, a tõke és a hitel egymásra épülését, egymást erõsítõ hatását, végsõ soron pedig az EU-s források hatékony lehívását elõsegítõ egyablakos pénzügyi szolgáltatást indít a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., az MKIK (Magyar Kereskedelmi és Iparkamara), valamint a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) által tulajdonolt KA-VOSZ Zrt. A program keretében egy, a KKV-kat támogató tanácsadói hálózat felméri a vállalkozók terveit és forrásigényét, kialakítja a megvalósításhoz szükséges legjobb finanszírozási konstrukciót, segít megtalálni a forrást nyújtó partnereket és elkészíteni a megfelelõ EU-s pályázatokat.

A vállalkozókat egyablakos ügyintézés keretében a szerzõdések megkötéséig kézen fogva vezetik, és minden forrás mögött ott áll a Garantiqa készfizetõ kezességvállalása. Mindez Veres János pénzügyminiszter, Radnai György Garantiqa vezérigazgató, Demján Sándor VOSZ ügyvezetõ elnök, dr. Parragh László MKIK elnök, és Krisán László KA-VOSZ Zrt. vezérigazgató mai közös sajtótájékoztatóján hangzott el, a Pénzügyminisztériumban.

Veres János szerint nem válságkezelõ programról van szó, de a kezdeményezés hozzájárul a KKV szektor dinamizálásához: "A kormány a jelenlegi helyzetben legfontosabb feladatának a stabilitás megõrzését tekinti, ám eközben sem feledkezhet meg arról, hogy biztosítsa az elõrelépés lehetõségét a magyar vállalkozások számára. A Tõke Unió Program egy olyan kezdeményezés, amely ha beérik, nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a források elõteremtésével a hazai kis- és középvállalkozói szektor megvalósíthassa legjobb elképzeléseit" - mondta Veres János.

A KA-VOSZ Zrt. a Garantiqa Pont Tanácsadó Zrt.-vel közösen pénzügyi szolgáltató céget alapít, és ezzel, valamint az általa koordinált országos kamarai és VOSZ irodahálózat bevonásával járul hozzá a program sikeréhez - jelentette be Demján Sándor. Az irodák a Tõke Unió Program ügyfélszolgálati irodáiként is mûködnek majd, a vállalkozókkal történõ közvetlen kapcsolattartás ezen irodákon keresztül valósul meg.

Ha a vállalkozónak nagy összegû hitelre, tõkebevonásra, esetleg EU-s pályázati tanácsadásra is szüksége van, akkor a Garantiqa Pont profi tanácsadói dolgozzák ki a cég számára a finanszírozási formák megfelelõ arányát, felkutatják a forrást nyújtó partnereket (bankokat és kockázati tõke társaságokat), és szerzõdéskötésig, illetve az EU-s pályázatok beadásáig menedzselik az ügyet. Akár tõkérõl, akár hitelrõl, akár EU-s támogatásról van szó, minden forráselem mögött ott áll a Garantiqa készfizetõ kezességvállalása, ami csökkenti a finanszírozók kockázatát, és így javítja a KKV-k forráshoz jutásának esélyeit - mondta Radnai György.

"A KKV szektor bajban van és ha a hitelválság továbbgyûrûzik, még nagyobb bajba kerülhet" - mondta a sajtótájékoztatón dr. Parragh László, az MKIK elnöke. Az elnök ígéretet tett arra, hogy a programot a lehetõ legszélesebb körben ismertetni fogják a szektor szereplõivel, mert fontos tudni, hogy kevés utánajárással egy 50 milliós saját tõkéjû cég is megvalósíthat saját tökéjének többszörösét elérõ költségvetésû fejlesztéseket.

Eddig két társaság jött létre a Tõke Unió Program mûködtetésének érdekében. A Garantiqa Kockázati Tõkealap-kezelõ Zrt. augusztusban alakult meg, 50 millió forint jegyzett tõkével. A társaság már meg is kapta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétõl a mûködési engedélyét. A cég tevékenysége alapkezelés, illetve egyéb pénzügyi kiegészítõ tevékenységek, vezérigazgatója Blága László. A társaság maga is beszáll ígéretesnek tûnõ vállalkozásokba. A Garantiqa Pont Tanácsadó és Szolgáltató Zrt. szeptemberben alakult meg, 125 millió forintos jegyzett tõkével, tevékenységi köre üzletviteli, vezetési tanácsadás. A cég vezérigazgatója Csillik Péter. A Garantiqa és a KA-VOSZ közös pénzügyi szolgáltatója bejegyzés elõtt áll.