Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Külföldre mennek a magyar orvosok

2006.05.23. 07:29
A friss diplomások egyre nagyobb százaléka vállal külföldön munkát, mert keveslik a bruttó 110-130 ezer forintos jövedelmüket.

Évente 950 friss diplomás doktor hagyja el az orvosi egyetemeket, ebből nagyjából hatszáz tevékenykedik a jövőben gyógyítóként. A többiek vagy pályaelhagyók lesznek, vagy külföldön (elsősorban Angliában, illetve a skandináv országokban) próbálnak szerencsét.

Fordul a tendencia

Az elvándorlók és a pályaelhagyók aránya nagyjából hasonló, de a tendencia fordulni látszik. Míg a rendszerváltás idején a legnagyobb elszívó erőt a gyógyszeripar jelentette, ma már a fiatal doktorok többsége a pályán maradna, de inkább külföldön helyezkedne el.

Mivel az egészségügyben szakemberhiány van, a friss diplomásoknak elvben nem jelent gondot munkába állni, ezért a szakemberek szerint minimális az állástalan fiatal orvosok száma. Az elvándorlás inkább az itthoni körülmények és az alacsony bérek következménye.

Magyarországon a kezdő orvosok fizetése bruttó 110-130 ezer forint. A mintegy tízéves képzés és a szakvizsga letétele után az orvosok fizetése 150 ezer forintra emelkedik (nem számolva a hálapénzzel). Ugyanakkor Angliában ennek akár hat-hétszeresét, extrém esetben többszörösét is kereshetik.