Valér
-1 °C
0 °C

Érik a magyar kamatemelés

2008.03.17. 12:18
Az ígéret, hogy a jegybank megvédi a 3 százalékos középtávú inflációs célját, immár nem elég, szigorításnak kell következnie. Az inflációs pálya jelentősen a cél fölött fut, hangsúlyozni a cél fontosságát – mondta Bihari Péter, a monetáris tanács tagja a Reutersnak.

Kamatemelésre van szükség Magyarországon Bihari Péter szerint. A monetáris tanács tagja – a jegybankelnökhöz és más tanácstagok korábbi nyilatkozataihoz hasonlóan – azt is kifejtette a Reutersnek, hogy a sáv eltörlése növelheti az MNB hitelességét. A tanácstag elutasította Bánfi Tamás felvetését, miszerint az inflációs cél emelésére lenne szükség. Az emelkedő energia- és élelmiszerárak globálisan növelik az inflációt, ám Magyarország számára semmi jót nem jelentene, ha a célmódosítás ügyében úttörő lenne.

A kamatpolitikáról szólva Bihari elmondta: a villamos energia termelői drágulása a fogyasztói árakat is emelheti, akár tartósan is. Ezen sokkon a bank nem nézhet át – érvelt a monetáris tanács tagja. A másik kamatemelés mellett szóló érv kapcsán a közgazdász azt mondta: "ha a hegy nem megy Mohamedhez, akkor Mohamed megy a hegyhez". Ezzel Bihari arra célzott, hogy az állampapírpiaci hozamok, illetve az irányadó ráta közötti különbséget csökkenteni kell. (A portfolio.hu megjegyezi, hogy ez a nézet némiképp ellentmond Neményi Judit nyilatkozatának. A másik tanácstag úgy érvelt néhány napja, hogy a jegybanknak kell vezetnie a piacot, nem fordítva.)

Bihari az is elmondta, hogy a bérdinamika lassulása és az 1,3 százalékos tavalyi GDP-növekedés azt sejteti, a gazdasági hatások erőteljesebben mérsékelhetik az inflációt, mint ahogy azt korábban gondolni lehetett. Ugyanakkor a gazdasági lassulást már számításba vette a jegybank prognózisa, ami 2009-re 3,6 százalékos inflációt ígér.

Kevesebbet árt, mint használ

A monetáris szigorítás nem sérti a gazdaságot, a kamat- és árfolyam-kondícióknál nagyobb kárt okoz a gazdaság túladóztatása – mondta Bihari. Éppen ezért a kívánatos szigorítás elmaradásával csak nagyon kicsit nyerhetünk, de sokat veszíthetünk - érvelt a tanácstag.

Ma nem kamatdöntő ülést tart a monetáris tanács, ahol (bár elvben lehetséges lenne) vélhetően valóban nem tűzik napirendre a kamat kérdését. A kamatdöntő ülés március utolsó napján lesz. Az elmúlt napokban három galamb tanácstag is megszólalt, aki közül Bihari egyértelműen a kamatemelés mellett foglalt állást, Neményi ingadozó állásponton volt, mindössze Bánfi Tamás érvelt a kamatemelés értelmetlensége mellett. Ez alapján inkább csak az a kérdés, hogy mekkora lesz a szigorítás mértéke.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!