Olivér
5 °C
8 °C

Három hónap múlva 9 százalék lehet a kamat

2008.03.07. 13:32
Három egymást követõ agresszív kamatemeléssel várhatóan 9 százalékra emeli alapkamatát a következõ három hónapban az MNB, amelynek a jelenleginél jóval erõsebb forintra van szüksége az inflációs cél megközelítéséhez, áll az egyik vezetõ londoni befektetési ház pénteken kiadott elõrejelzésében. A londoni elemzõi közösségben azonban továbbra sincs konszenzus még a várható kamatmódosítások irányáról sem.

A Goldman Sachs (GS) globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege által összeállított heti felzárkózó piaci elõrejelzések legfrissebb kiadása szerint az idei év kritikus a magyar jegybank inflációellenes küzdelmének hitelessége szempontjából. A ház - jóllehet felmerültek ilyen találgatások - nem számít arra, hogy az MNB módosítja a 3 százalékos középtávú inflációs célt. Ha azonban a jegybank jövõre e cél "közelébe akar kerülni", ahhoz a jelenleginél sokkal erõsebb, ideális esetben 240 körüli forintárfolyamra lenne szüksége, és ez a mostani állapot szerint csak jóval magasabb kamatszinttel érhetõ el, áll az elemzésben. A GS szerint az MNB azért vonakodik a kamatemeléstõl, mert "tétova jeleket" lát arra, hogy a belsõ fogyasztás lassulásának dezinflációs hatásai most már kezdenek megmutatkozni.

Az MNB azzal is érvel, hogy a fogyasztói inflációs kosár hatósági árszabályozáson kívüli szolgáltatási összetevõjének inflációja lassul, emellett a költségvetési politika az idén is szigorú lesz, a GDP-arányos hiány várhatóan 4 százalék alá süllyed a tavalyi 5,7 százalék körüli szintrõl. A gyenge forint azonban mindezeket az érveket aláássa, és egy jelentõsebb árfolyamgyengülés szinte bizonyosan növelné az inflációs várakozásokat és a tényleges inflációt is, valamint a növekedési problémákat is fokozná, mivel megszorítaná a devizaalapú hitelekkel eladósodott háztartások pénzforgalmát, áll a Goldman Sachs pénteki londoni elõrejelzésben. A cég szerint az MNB valószínûleg 0,15 százalékos átszûrõdési rátát használ, vagyis úgy számol, hogy 1 százalékos forintgyengülés 0,15 százalékponttal emeli az inflációt.

Három az igazság

Mindezek alapján, ez idõ szerint az a legvalószínûbb forgatókönyv, hogy az MNB-nek a következõ három kamatdöntõ ülésen összesen 1,50 százalékponttal - egyenként fél-fél százalékpontos emelésekkel - 9 százalékra kell emelnie alapkamatát. Az sem kizárt, hogy a bank, hitelességjavító céllal, a március végi következõ ülésen fél százalékpontnál nagyobb kezdeti emelésre szánja el magát, áll a londoni befektetési ház prognózisában. A GS ezzel az elõrejelzéssel módosította tizenkét havi távlatra szóló magyarországi kamatpálya-jóslatát, amely eddig fél százalékpontos emelésrõl és az így kialakuló 8 százalékos kamatszint tartásáról szólt. A ház elismeri, hogy most felvázolt kamatpálya-prognózisa fél százalékponttal magasabb kamatot vázol a piac által jelenleg árazottnál.

A Goldman Sachs ugyanakkor változatlanul hagyta 3, 6 és 12 havi távlatú forintárfolyam-elõrejelzését, 260, 250, illetve 245 forinton, éppen azért, mert szerinte az MNB-nek (a várt agresszív szigorítással) sikerül majd erõsítenie a forintot, és ehhez a javuló folyómérleg-folyamatok is "jó alapot nyújtanak". Az elemzés szerint a magyarországi - csakúgy, mint a térségi - inflációs kockázatok egyértelmûen erõsödtek az utóbbi hónapokban. Ezt fõleg globális tényezõk okozzák: a gabonaárak csak 2008 eleje óta hozzávetõleg 25 százalékkal, az olajárak 7 százalékkal nõttek. Magyarországon azonban ezt a hatást erõsíti a gyenge forint, és az a tény, hogy az inflációs várakozásokat nagy valószínûséggel kevésbé lehet lerögzíteni, mint más térségbeli gazdaságokban. Az inflációs elõrejelzéseket tendenciaszerûen emelgetik negyedévente negyed százalékpontokkal, ami szintén nem segíti a hitelességet, akkor sem, ha a jelenség manapság globális szinten sem szokatlan, áll az elemzésben. A GS londoni elemzõi szerint a forint árfolyamsávjának felszámolása hosszú távon növelte az inflációellenes fellépés hitelességét, az inflációs cél és a sáv közötti potenciális ütközés kiküszöbölésével. A globális piaci hangulat romlása miatt azonban a sáveltörlés kedvezõ hatásai "nagyon rövid életûek voltak".

Õk se tudják igazából

A Cityben mindazonáltal továbbra sincs egyetértés a magyarországi jegybanki kamatpályának még a várható irányáról sem. A Goldman Sachs prognózisával gyökeresen ellentétes például a Merrill Lynch elõrejelzése, amely szerint az MNB következõ lépése kamatcsökkentés lesz, amint a piac stabilizálódik és a dezinfláció folytatódik; ennek legvalószínûbb idõpontját a ház a harmadik negyedévre teszi. A Merrill Lynch - legutóbbi térségi elemzése alapján - továbbra is azzal számol, hogy 2008 végére 6,75 százalékra süllyed a magyar jegybanki alapkamat. A cég szerint ugyanis a sáveltörléssel kombinált kamattartás azt jelezte, hogy az MNB figyelme az átmenetinek tekintett, egyszeri sokkoktól felhajtott inflációs kockázatról áttolódott a tartósabbnak mutatkozó és szélesebb alapú növekedési kockázatokra.

A szigorítást váró nagy londoni házak között van ugyanakkor például a Citigroup, amelynek elemzõi szerint a kamatemelést a sáveltörlés után is változatlanul "erõs érvek" indokolják. A ház a forintsáv felszámolása után adott kommentárjában közölte: a következõ néhány monetáris tanácsi ülésen egyenként negyed százalékpontos emeléseket vár. A Dresdner Kleinwort londoni elemzõi is szigorítást várnak. Szerintük a fölfelé módosított idei és jövõ évi átlagos inflációs jóslat "erõteljes jelzés" volt arra, hogy a Monetáris Tanács emelni fogja a kamatot. A ház szerint a közeljövõben fél százalékpontos kamatemelés várható, de a globális környezet bizonytalanságai miatt megvan a lehetõsége ennél nagyobb szigorításnak is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

  • Eladó házat keresel? Az Otthontérképen több ezer hirdetésből válogathatsz.
  • Az agglomeráció ingatlan árai tovább csökkentek, ha befektetnél vegyél lakást Budapesten!
  • Olcsóbban juthatunk ingatlanhoz az agglomerációban, érdemes megnézni az eladó házakat.