Judit
2 °C
7 °C

Sarokba szorítottuk a világot

2008.03.02. 13:03
Az MNB "szorította sarokba a piacot" az alapkamat szinten tartásával és a forintsáv felszámolásával, áll az egyik vezető londoni befektetési ház hétvégi elemzésében. Ennek óvatos derűlátása összecseng a hét eleji döntés óta a londoni elemzői közösségben elhangzott, összességében kedvező értékelésekkel.

A Merrill Lynch londoni befektetési részlegének hétvégi visszatekintő felzárkózó piaci elemzése a magyar jegybank döntéséről azt írta: a piacnak nem sikerült beleszorítania az MNB-t egy kamatemelésbe, bizonyos értelemben "az MNB szorította sarokba a piacot" azzal az "értelmes" döntéssel, hogy változatlanul hagyta a kamatot, és törölte a forintsávot.

A Merrill Lynch londoni elemzői ezzel visszautalnak a ház által még a múlt hétfői monetáris tanácsi bejelentés előtt közölt, "Kísérlet az MNB sarokba szorítására" címet viselő elemzésre, amelyben az állt: az akkori forinteladási nyomást nem a globális hangulat, hanem "spekulatív természetű egyedi tényezők" okozták, és ebben a helyzetben "optimálisnál rosszabb megoldás lenne" a kamatemelés.

Lassú reakció

A cég akkori elemzése szerint az MNB-nek a spekuláció ellen a kamatemelésen kívül egyéb intézkedések "arzenálja" áll bármikor rendelkezésére; ezek közé tartozik a közvetlen piaci beavatkozás, az árfolyamsáv-paritás eltolása, vagy akár a sáv eltörlése. A Merrill Lynch e hétvégén kiadott új londoni elemzése szerint ez utóbbi döntés meghozatala "pozitív szerkezeti jellegű pénzügypolitikai váltás", amelynek célja az euró/forintárfolyam-kamatszint korreláció megtörése vagy gyengítése, és az ebből eredő spekuláció visszaszorítása.

Jóllehet a forintárfolyam és a kamatpolitika közötti kapcsolat teljes elvágása valószínűtlen – mint ahogy minden nyitott gazdaságban az –, az MNB mégis azt az erőteljes üzenetet küldte a piacnak, hogy ezentúl óvatosabban reagál az euró/forint-piaci dinamikákra, áll a Merrill Lynch hétvégi elemzésében. Ugyanerre a következtetésre jutottak a sávfelszámolási döntés után kiadott elemzéseikben más nagy citybeli házak is.

A Barclays Capital minapi összefoglalója szerint a sáveltörlés azt jelzi, hogy az MNB reakciója tartósabb, további forintgyengülés esetén is jó eséllyel lassabb lesz, mint eddig. A Monetáris Tanács valószínűleg "követi a szomszédok példáját" abban, hogy az árfolyamgyengülést önmagában költségsokknak tekinti, és csak akkor reagál, ha bizonyítékokat lát az e sokkból eredő másodlagos inflációs hatásokra, állt ebben az elemzésben.

Jön a kamatcsökkentés

A Merrill Lynch hétvégi londoni elemzése szerint a kamattartásról és a sáveltörlésről hozott döntést kísérő "néhány keményebb MNB-kommentár csak retorika ... amelynek az az üzenete, hogy a jegybank ügyel az inflációs kockázatokra". A sáveltörléssel kombinált kamattartás mégis azt jelzi azonban, hogy az MNB figyelme az átmenetinek tekintett, egyszeri sokkoktól felhajtott inflációs kockázatról áttolódott a tartósabbnak mutatkozó és szélesebb alapú növekedési kockázatokra.

A Merrill Lynch ennek alapján fenntartja azt az előrejelzését, amely szerint az MNB következő lépése kamatcsökkentés lesz, amint a piac stabilizálódik és a dezinfláció folytatódik; ennek legvalószínűbb időpontja a harmadik negyedév, áll az elemzésben. A ház továbbra is azzal számol, hogy 2008 végére 6,75 százalékra süllyed a magyar jegybanki alapkamat. A sáveltörlést más londoni elemzők is kedvezően fogadták a hét folyamán, ez utóbbi előrejelzéssel azonban többen nem értenek egyet.

Vagy az emelés

A Dresdner Kleinwort befektetési csoport londoni elemzői például úgy vélekedtek: az MNB új inflációs jelentése, amely határozottan fölfelé módosította az idei és a jövő évi átlagos inflációra szóló jóslatokat, "erőteljes jelzés" arra, hogy a Monetáris Tanács rövid távon emelni fogja a kamatot. A ház szerint a közeljövőben fél százalékpontos kamatemelés várható, de a globális környezet bizonytalanságai miatt megvan a lehetősége ennél nagyobb szigorításnak is.

A Citigroup londoni elemzői is kamatemeléssel számolnak a közeljövőben, mivel szerintük ezt változatlanul "erős érvek" indokolják. A ház szerint a következő néhány monetáris tanácsi ülésen várhatók egyenként negyed százalékpontos emelések.

A Standard & Poor's hitelminősítő által a sáveltörlésről kiadott londoni elemzés szerint "dicséretes" döntés volt a forint ingadozási sávjának felszámolása, mert ez jó eséllyel növeli a pénzügypolitika rugalmasságát, azáltal, hogy megszünteti az inflációkövetés és az árfolyampolitika közötti potenciális ellentmondást. Ez idő szerint azonban valószínűtlen az olyan jelentős mértékű forinterősödés, amely elősegíthetné a "makacsul magas" infláció enyhítését, állt az S&P heti londoni elemzésében.

Aggályos adócsökkentés

A világ legnagyobb hitelminősítője ugyanebben az elemzésben aggályainak adott hangot a felmerült adócsökkentési tervek miatt, mondván: a vártnál jobb költségvetési teljesítménnyel nyert plusz mozgásteret inkább a további hiánycélok elérésének biztonsági tartalékaként kellene kezelni. A hitelminősítő szerint a "feszített" közfinanszírozási helyzet nem nyújt teret az adócsökkentésekből eredő anticiklikus gazdaságösztönzéshez.

A sáveltörlés utáni jelentősebb forinterősödést a legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings sem tartotta valószínűnek londoni elemzésében. A ház szerint az árfolyamnak ugyanakkor a továbbiakban is jelentős szerepe lesz az MNB kamatdöntéseiben, tekintve az árfolyamváltozások átszűrődő inflációs hatását, és a magánszektor jelentős mértékű deviza-eladósodottságát. A Fitch szerint mindazonáltal kedvező, hogy a forintsáv felszámolásával eltűnik "a potenciálisan egymást zavaró kettős pénzügypolitikai célkövetés".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?