Antal, Anett
16 °C
24 °C

Folytatódhat a kamatcsökkentés

2007.10.01. 07:36
Az infláció túl van a csúcson, így – és a dollárkamatok csökkenésének a hatására – idén még többször is kamatot csökkenthet a jegybank, áll a GKI elemzésében. A gazdaságkutatók azon sem lepődnének meg, ha az év végén a kamatszint 7 százalék alatt lenne. A GKI szerint az infláció a csúcsán, az építőipar a mélypontján van túl.

Az idén az infláció esésével párhuzamosan, figyelemmel a dollárkamatok csökkentésére, az erős forintra és a belföldi kereslet gyengeségére a jelenleg 7,5 százalékos alapkamat további mérséklése várható. Az év végére az alapkamat így 7 százalék körül, esetleg ez alatt lehet – áll a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzésében.

A forint augusztusban gyengült, majd szeptemberben erősödött, éves átlagban az első nyolc hónap átlagának is megfelelő 250 forint/euró körüli árfolyam valószínű. Az államháztartás hiánya az EU módszertana szerint a GDP mintegy 6 százaléka lesz, vagyis még mindig nagyon magas, de kisebb a konvergencia-programban előirányzottnál.

Az összeállítás ismerteti: idén a harmadik negyedévben folytatódott a nagyon lassú gazdasági növekedés. Az exportorientált ipar júliusban is gyorsan bővítette termelését, miként folytatódott a belföldi keresletre termelő építőipar és kereskedelem visszaesése is. A kőolaj és a mezőgazdasági termékek növekvő világpiaci ára nehezíti az infláció csökkenését - jegyzik meg a kutatók.

Túl a mélyponton

A gazdasági növekedés üteme a II. negyedévben nagyon lelassult, mindössze 1,2 százalékos volt, s ebben a nyári hónapokban feltehetőleg nem történt lényeges változás. A kedvezőtlen időjárás miatt jelentősen mérséklődött a mezőgazdasági termelés. A kalászosok idei termése 9 százalékkal maradt el a tavalyitól, a kukorica esetében még nagyobb visszaesés valószínű. A termelők pozíciója azonban a mezőgazdasági árak emelkedése miatt nem rossz.

Az építőiparban az állami építési beruházások tavalyi, választások előtti megugrása utáni visszaesés most júliusban 14 százalékos zuhanással valószínűleg mélypontját érte el, áll a GKI elemzésében. A járműgyártás ugyanakkor kül- és belpiacon is növelni tudta értékesítését. A beruházások színvonala 2007. I. félévében stagnált, a feldolgozóiparé azonban egyharmadával növekedett.

Túl a csúcson

Az infláció túl van a csúcsponton, s szeptembertől erőteljesen mérséklődik. Ugyanakkor a mezőgazdasági árak - részben a kedvezőtlen időjárás okozta rossz hazai termés, részben a mezőgazdasági termékek energetikai hasznosítása és a gyorsan növekvő ázsiai fogyasztás okozta világpiaci keresletnövekedés következtében - fékezik ezt a folyamatot. Így az év egészében 7,5 százalékos, az év végén 5,5 százalék közelébe érő infláció várható.

A nominális bruttó keresetek júliusban 10 százalékkal emelkedtek. A költségvetési szektorban a 13. havi fizetés felének terhére már júniustól kifizetett külön juttatás hatására júliusban már több mint 9 százalékos volt a bérdinamika, az üzleti szférában viszont némi lassulás történt.

A versenyszektorban azonban eddig több mint 10 százalékos - vagyis az OÉT-megállapodás felső határánál is gyorsabb - volt a bérnövekedés. Ez részben a foglalkoztatás illetve bérezés tavaly szeptemberben lendületet kapott fehéredéséből fakadt. Miközben tehát a költségvetési szektorban a következő hónapokban az I. félévinél gyorsabb, az üzleti szférában lassúbb keresetemelkedésre lehet számítani. Az év egészében több mint 4 százalékos, a fehéredés hatását is figyelembe véve mintegy 6 százalékos reálbércsökkenés várható.