Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Most kell kondibérletet venni

2007.05.08. 07:54
Szűk négy hetük maradt azoknak, akik egészségpénztári befektetéseiket egészségmegőrző szolgáltatásokra akarják fordítani. Június elsejétől ugyanis számos, korábban adómentesen levásárolható termék után – mint a sporttevékenység, a sporteszközök vagy a gyógyhatású készítmények – szja-fizetésre kötelezett a vásárló.

Bár a pénztárak egészségpénztári kártyával történő vásárlás esetén akár a május 31-i költéseket is elfogadják, a készpénzes számlákat érdemes jó pár nappal korábban feladni. A pénztárak ugyanis – a törvényi szabályozást követve – a beérkezés dátumát veszik figyelembe.

Az OTP, az MKB és a K&H Medicina a május 31-ig beérkező készpénzes számlákat tudja adómentesen elszámolni, míg a Patikapénztár május 25-ét szabta meg az utolsó beérkezési határidőnek, a Patika-tagoknak tehát mindössze két hetük maradt a készpénzes számlák postázására.

A K&H Medicina-tagok éves pénztári költésének a negyedét kitevő szolgáltatásokat az adómentesség eltörlésével a tagok valószínűleg nem az egészségpénztári megtakarításaikból finanszírozzák majd – közölte a Világgazdasággal Smudla Ágnes, a K&H Medicina Egészségpénztár ügyvezető igazgatója. Helyette viszont megnőhet a kereslet a továbbra is adómentes szűrővizsgálatok iránt, illetve felfuthat a vizit- és a kórházi napidíjak elszámolása.

Az orvosi és egészségügyi szolgáltatások, valamint a gyógyszerkiadások egyre nagyobb önfinanszírozást igényelnek a magánszemélyektől, így ebbe az irányba tolódhat el az egészségpénztári megtakarítások felhasználása – közölte Lehoczky László, az MKB Egészségpénztár ügyvezető igazgatója, aki nem várja a korábban adómentes termékek teljes viszszaszorulását. A múlt évben az MKB-nál a szolgáltatások kevesebb mint 20 százalékát kitevő életmódjavító szolgáltatások ugyan – az adókötelezettségből adódóan – drágulnak, azonban ennek figyelembevételével is kedvezőbb lehet a munkáltatói hozzájárulásból történő finanszírozás.

A Magyar Önkéntes Egészségpénztárak Szövetsége mindent megtesz, hogy a prevenciós szolgáltatások 2008 januárjától visszakerüljenek az adómentes körbe – közölte a Világgazdasággal Lukács Marianna, a Patikapénztár vezetője, a Magyar Önkéntes Egészségpénztárak Szövetségének elnöke. Addig azonban a pénztár azt ajánlja a tag-jainak, hogy ezeket a szolgáltatásokat még a határidő lejárta előtt vásárolják meg. A Patikapénztár is egyetért a K&H-val: az adókötelessé váló termékeket az ügyfelek szerintük sem fogják keresni.