Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Most kell kondibérletet venni

2007.05.08. 07:54
Szűk négy hetük maradt azoknak, akik egészségpénztári befektetéseiket egészségmegőrző szolgáltatásokra akarják fordítani. Június elsejétől ugyanis számos, korábban adómentesen levásárolható termék után – mint a sporttevékenység, a sporteszközök vagy a gyógyhatású készítmények – szja-fizetésre kötelezett a vásárló.

Bár a pénztárak egészségpénztári kártyával történő vásárlás esetén akár a május 31-i költéseket is elfogadják, a készpénzes számlákat érdemes jó pár nappal korábban feladni. A pénztárak ugyanis – a törvényi szabályozást követve – a beérkezés dátumát veszik figyelembe.

Az OTP, az MKB és a K&H Medicina a május 31-ig beérkező készpénzes számlákat tudja adómentesen elszámolni, míg a Patikapénztár május 25-ét szabta meg az utolsó beérkezési határidőnek, a Patika-tagoknak tehát mindössze két hetük maradt a készpénzes számlák postázására.

A K&H Medicina-tagok éves pénztári költésének a negyedét kitevő szolgáltatásokat az adómentesség eltörlésével a tagok valószínűleg nem az egészségpénztári megtakarításaikból finanszírozzák majd – közölte a Világgazdasággal Smudla Ágnes, a K&H Medicina Egészségpénztár ügyvezető igazgatója. Helyette viszont megnőhet a kereslet a továbbra is adómentes szűrővizsgálatok iránt, illetve felfuthat a vizit- és a kórházi napidíjak elszámolása.

Az orvosi és egészségügyi szolgáltatások, valamint a gyógyszerkiadások egyre nagyobb önfinanszírozást igényelnek a magánszemélyektől, így ebbe az irányba tolódhat el az egészségpénztári megtakarítások felhasználása – közölte Lehoczky László, az MKB Egészségpénztár ügyvezető igazgatója, aki nem várja a korábban adómentes termékek teljes viszszaszorulását. A múlt évben az MKB-nál a szolgáltatások kevesebb mint 20 százalékát kitevő életmódjavító szolgáltatások ugyan – az adókötelezettségből adódóan – drágulnak, azonban ennek figyelembevételével is kedvezőbb lehet a munkáltatói hozzájárulásból történő finanszírozás.

A Magyar Önkéntes Egészségpénztárak Szövetsége mindent megtesz, hogy a prevenciós szolgáltatások 2008 januárjától visszakerüljenek az adómentes körbe – közölte a Világgazdasággal Lukács Marianna, a Patikapénztár vezetője, a Magyar Önkéntes Egészségpénztárak Szövetségének elnöke. Addig azonban a pénztár azt ajánlja a tag-jainak, hogy ezeket a szolgáltatásokat még a határidő lejárta előtt vásárolják meg. A Patikapénztár is egyetért a K&H-val: az adókötelessé váló termékeket az ügyfelek szerintük sem fogják keresni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!