Bernadett
-2 °C
4 °C

Növekedés és hiány le, infláció fel

2007.11.29. 09:37
Kapcsolódók (10)
A hiány idén még kisebb lesz, cserébe lazítanak 2009-ben és 2010-ben.

Ahogyan azt néhány nappal ezelőtt megjósoltuk, rendesen átírta a kormány azt a konvergenciaprogramot, amelyet holnapig el is küld Brüsszelnek. Szinte mindegyik fontosabb mutatónál új számokat szerepeltet a dokumentumban a kabinet, így a frissített program makropályája nemcsak a megelőző anyagban szereplőtől tér el, de a két hónappal ezelőtt készített, kedden az Országgyűlés által lényegében jóváhagyott jövő évi költségvetési terv gazdasági keretrendszerétől is különbözik.

Megmondtuk előre

A tegnap hivatalosan is nyilvánosságra hozott, kormánydöntéssel szentesített dokumentum megerősíti az Index információit egy kivételével az összes nagyobb jelentőségű adat tekintetében. A kabinet, igazodva az elemzői várakozásokhoz és a jegybank számításaihoz, emelte az inflációs prognózisát. Idén eddig 7,5 százalékot várt, most már 7,9 százalékra teszi a pénzromlás ütemét. 2008-ban a korábban remélt 4,5 helyett 4,8 százalékra számítanak. (Az idei évre vonatkozó előrejelzés megegyezik az elemzői konszenzussal és az MNB kalkulációival; a következő esztendőre várt fogyasztói árindexnél 0,1, illetve 0,2 százalékos eltérés van csupán.)

A kiábrándító idei részadatok nyomán - itt is szinte teljesen megegyezve az elemzőkkel és a jegybanki stábbal - levitték a gazdasági növekedésre vonatkozó prognózist. Így már csak 1,7 százalékkal emelkedhet a GDP egész évben, szemben az eddig várt 2,2 százalékkal.

Egyetlen esetben cáfolja a dokumentum lapunk értesülését, éspedig a 2008-as növekedési ütemnél gondolt mást végül a kormány, mint amekkora GDP-bővülést szerepeltetett a pénzügyi tárca a kormányülésre bevitt tervben. Nem nyúltak a 2,8 százalékos előrejelzéshez (a PM, úgy tudjuk, 3 százalékos pályával állt elő), ami így egybevág az elemzői konszenzussal, de optimistább az MNB szakértői által becsültnél.

Lazítunk, jó?

Még egy említésre méltó dolgot tartalmaz az aktualizált konvergenciaprogram. A kabinet eddig azt hangoztatta, hogy jövőre, 2009-re és 2010-re egyaránt pozitív elsődleges (vagyis kamatkiadások és -bevételek nélküli) egyenlegszabályt állított maga elé. Annak alapján 2009-ben 0,9, rá egy évre 1,1 százalékos elsődleges többletet kellett volna felmutatni a büdzsében, de legalábbis ilyen költségvetést kellett volna tervezni. Egy hete ezt a két számot hatályon kívül helyezte a kormány javaslatára az Országgyűlés. A konvergenciaprogramban - ahogyan lapunk megírta - 0,6 és 0,8 százalékos elsődleges szufficitet szerepeltet a kormány.

Hagytak egy jó hírt

Veres János pénzügyminiszter a kormányülést követő sajtótájékoztatón bejelentette, hogy ismét levitték az idei államháztartási hiánycélt. Év elején a GDP arányában még 6,8 százalékos deficitet terveztek, aztán előbb 6,6-ra, majd 6,4-re módosították, most 6,2 százalékos hiányt tűztek ki. A következő évekre vonatkozó számokat nem korrigálták, így jövőre 4, utána 3,2 százalékos deficitet gondolnak. Később évente fél százalékponttal faragnák le a hiányt.

Ez puhításként is értelmezhető, hiszen elegendő lesz a korábban gondoltnál kisebb többletet, azaz kevésbé szigorú költségvetési gazdálkodást folytatni - ha hihetünk a mostani előrejelzésnek. Ennek a rossz üzenetet hordozó fejleménynek a jelentőségét az adja, hogy a parlament előtt levő közpénzügyi csomag indoklása szerint a konvergenciaprogramban szereplő elsődleges egyenleget állítják követelményként a költségvetési tervezés során.

Igaz, csak abba kapaszkodhat bele a kabinet, hogy a puhítás csak a megelőző konvergenciaprogramhoz és a múlt hét elejéig érvényben volt megkötéshez képest következhet be, ám a 2008-as költségvetés tájékoztató jellegű táblázataiba pár héttel ezelőtt már ezt a két számot írták be.