József, Bánk
-6 °C
0 °C

Még el sem készült, de már borul a 2006-os költségvetés

2005.09.21. 09:34
A miniszterelnök hamarosan bejelenti, hogy a 2006-os költségvetési hiány nagyobb lesz a konvergenciaprogramban vállaltnál - értesült a Világgazdaság. A bejelentés mögött a választási büdzsé készítése állhat, de az is valószínű, hogy az Eurostat nem csupán az autópálya-finanszírozási konstrukció eddig ismert részét, hanem több más könyvelési tételt is "megvétózott", jelentősen emelve a költségvetés idei és jövő évi hiányát.

A tervezettnél nagyobb lesz a 2006. évi költségvetési hiány is, s ezzel a napokban a nyilvánosság elé áll a miniszterelnök - tudta meg a Világgazdaság. Gyurcsány Ferenc hétfőn este a szocialista frakció munkacsoport-vezetőinek adott tájékoztatást a készülő büdzséről. Bár konkrétumokról ismét nem esett szó, a lap információi szerint a kormányfő hosszasan ecsetelte, hogy az uniós statisztikai hivatal által kifogásolt sztrádafinanszírozás megemeli az idei hiányt, s jelentős mértékben kihatással lesz a jövő évire is. (Az Eurostat autópálya-építésekkel kapcsolatos véleménye alapján lapunk számításai szerint a GDP-arányos hiány 2005-ben a tervezett 4,7 helyett akár 6 százalék felett is zárhat. Az még nem ismert, hogy az Eurostat csak a bevételeket, vagy a kiadásokat is visszasorolja a költségvetési körön belülre.) A miniszterelnök azt közölte hétfőn az egybegyűltekkel, hogy hamarosan bejelenti a nagyobb hiány hírét és mértékét is. (A számra vonakozóan a Világgazdaságnak nincsenek pontos infromációi. Ismerve azonban a tavalyi és az idei hiányterv túlteljesülési tendenciákat, a nyugdíjreform korrekciót figyelmen kívül hagyó deficitszám akár az 5,5-6 százalékos tartományba is belecsúszhat.)

Az uniós statisztikai hivatal vétózott?

A lap értelmezése szerint a miniszterelnök bejelentése mögött két dolog is állhat. Mivel az Eurostat eddig nyilvánosságra került döntése önmagában nem növelné a jövő évi hiányt, elképzelhető, hogy az uniós statisztikai hivatal a teljes PPP-ügylet elszámolását "megvétózta". Ez esetben a hiány az idén és jövőre valóban automatikusan "elszállna". Mindenestre értesüléseink szerint ezen kívül az Eurostat további komoly kifogásokat emelt a hiány elszámolásával kapcsolatban, ami szintén súlyos determinációkat jelent a jövő évre nézve. Az sem kizárt, hogy a miniszterelnök a költségvetés (személyes felügyelete alá vont) tervezése során szembesült azzal, hogy (az autópályaügy és egyéb Eurostat kifogás következményei nélkül is) 800 milliárd forintos kiadáslefaragási igényt nem tudja teljesíteni a választási évben. Vagyis most már szinte biztosra vehető, hogy a tervezett deficit nem csupán a 2002-2005-ös időszakban, hanem a választási évben sem teljesül. Mindez azt jelenti, hogy a korábbi fogadalmak ellenére mégis választási költségvetés készül.

Erre utal Gyurcsány Ferenc tegnap tett nyilatkozata is, amely azt sugallja, hogy a költségvetési hiányterv teljesülése háttérbe szorult a prioritások között. A miniszterelnök a 2010-es euróbevezetés esélyeit firtató kérdésre is kitérő választ adott.

Intézményi ellentétek?

Úgy tűnik, hogy az államapparátus az Eurostat döntésére vár, ám az egyes intézmények között nem teljes az összhang. Ismert, hogy az ÁAK Rt. a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztését szolgáló, 2,5-3 milliárd euró értékű kötvénykibocsátást október-novemberre tervezte, ennek jelentős része az Eurostat PPP-ügyben hozott (eddig nyilvánosságra került) döntése alapján értelmetlenné vált, sőt évi 6-8 milliárd forint felesleges kamatkiadást okozna több évtizeden keresztül. Az Eurostat autópálya-finanszírozással kapcsolatos döntéséről hivatalosan még semmiféle értesítést nem kaptunk - mondta a lap érdeklődésére Tóth Judit, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szóvivője, aki erre hivatkozva hárította el a tervezett Állami Autópálya-kezelő Rt. (ÁAK) kötvénykibocsátásra való hatását firtató kérdésünket. A napokban a Népszabadság úgy értesült, hogy leállították a kötvénykibocsátási roadshow előkészületeit, ugyanakkor a Világgazdaság úgy tudja, az ÁAK-nál a kötvénykibocsátással kapcsolatos munka az eddigiek szerint folytatódik. Eközben a Pénzügyminisztérium fenntartja a kiváró álláspontját, és az Eurostat hivatalos döntésére vár.

A Világgazdaság úgy tudja, hogy a kormányfő újból egyenként tárgyal minisztereivel a jövő évi költségvetés fejezeti számairól. A pénzügyminiszter társaságában tartandó egyeztetéseket ma is holnap bonyolítják le, hét végén pedig informális kormányülést tartanak. Már többször bejelentették azt is, hogy szeptember 30-án a parlament elé kerül a költségvetés tervezete. Eddig még nem fordult elő, hogy a készülő költségvetést "ne szedjék szét" - állítják kormányoldalon. Hozzáteszik: mindez azért, mert az információkat sikerült teljesen szűk körben tartani. Hétfőn csupán annyit mondott a kormányfő a szocialistáknak, hogy a büdzsé prioritásai között szerepel a mezőgazdaság, a felsőoktatás és az, hogy az uniós pályázatokhoz biztosítani kell az önrészt.