Klaudia
-4 °C
2 °C

Konkurenciát kapott a Szerencsejáték Rt.

2004.06.24. 08:31
Megjelent a piacon a magyar társaságnál háromszor nagyobb, online fogadóiroda. A Felügyelet bírságolna, mert Magyarországon csak állami szervezet bonyolíthat szerencsejátékot, a külföldi vállalat szerint azonban a rendszerből adódóan ők valójában nincsenek is itt.
A Szerencsejáték Rt.-nek komoly konkurenciát támasztva magyar nyelvű online sportfogadási oldalt indított az angol tőzsdén nyilvánosan is jegyzett Sportingbet Plc. A társaság által megbízott marketing- és médiaügynökség - magát egyelőre megnevezni nem kívánó - képviselője elmondta: a portugáliai Eb kezdete előtt, június tizedike óta kínálja a szolgáltatást.

Háromszor nagyobb

A világméretű vállalatcsoport paramétereit ismertetve jelezte: a Sportingbet több mint egymillió ügyfele a világ száz országából másodpercenként nyolc fogadást köt, és az előző pénzügyi évben a cég által elért 1,08 milliárd fontos forgalma (hozzávetőlegesen 420 milliárd forint) több mint háromszorosa a Szerencsejáték Rt.-ének. Utóbbi teljes 123,5 milliárd forintos tavalyi évi árbevételéből egyébként mindössze 247 millió származott az internetes, telefonos és SMS-es fogadásokból. Az SZRT-nél ráadásul nem játszható interneten sportfogadás.

A Szerencsejáték Felügyelet (SZF) ugyanakkor az új konkurencia megjelenése miatt várhatóan vizsgálatot indít majd az ügyben, mondván, a hatályos magyar törvények szerint csak olyan gazdasági társaság vagy szervezet működtethet fogadójátékokat Magyarországon, amelyben az állam százszázalékos vagy többségi tulajdonnal bír.

Szankciók

Oravecz László, a Szerencsejáték Felügyelet főosztályvezetője a Világgazdaságnak elmondta: aki engedély nélkül üzemeltet fogadóirodát, az ellen szankciókkal élhet az SZF: eltilthatja, illetve megbírságolhatja a sportfogadó társaságot. Utóbbi esetében legfeljebb négymillió forintos bírságot szabhat ki. Jelezte: a társaság nem kapott engedélyt a felügyelettől.

A Sportingbet hivatalos álláspontja szerint a hatályos magyar törvények szerint magyar állampolgárok ugyanakkor teljesen legálisan használhatnak külföldi sportfogadási oldalakat, hiszen az internetes fogadások esetén a fogadás helyszíne az ajánlatot adó telephelye, azaz jelen esetben Anglia. Így a Sportingbet nem szolgáltat Magyarországon.

Törvény

Ami a felügyelet számára problémát jelent, az, hogy az 1991-es szerencsejáték-törvény szerint külföldön szervezett sportfogadás Magyarországon nem hirdethető. Az európai uniós csatlakozást követően azonban a Magyarország által is aláírt római egyezmény szerint a tagországok között nem korlátozható a szolgáltatások nyújtása és reklámozása, így a Sportingbet véleménye szerint hirdethető tevékenységük.

Tavaly egyébként precedens értékű döntést hozott az Európai Bíróság, amikor egy - több ország kormánya által indított - perben kimondta, hogy nem korlátozható a sportfogadás nyújtása a tagországok között. Igaz, a dánok fellebbeztek, a végleges döntésre még várni kell.

Nincs engedély

Tény: Dánia mellett Hollandiában és Svédországban sem engedélyezik egyelőre az állami tulajdonban lévő sportfogadási intézmények kérésére a hatóságok a határokon átnyúló szolgáltatás szabad áramlását, az angol bukmékerirodák azonban nagy számban jelen vannak az említett országokban. Erre már csak azért is lehetőségük van, mert az EU-ban egyelőre nincsen egységes szabályozás a szerencsejátékok területén.

Németországban ugyanakkor már liberalizálták a piacot, így számos bukmékeriroda üzemel "legálisan" az országban. A Sportingbet mindenesetre komoly expanzióba kezdett a kelet-közép-európai régióban. A EU-hoz május elsején csatlakozó országok közül Lengyel- és Csehországban is elindította sportfogadási rendszerét. A cég ezenkívül Szerbia és Montenegróban is a fogadási piacra szándékozik lépni a közeljövőben, és romániai terveik is vannak.