Szilárda
0 °C
6 °C

Hétfőig lehet biztosítót váltani

2003.11.27. 13:51
Már csak hétfőig válthatnak biztosítót azok az autótulajdonosok, akik nem elégedettek kötelező biztosításuk jelenlegi díjával. Bár a tapasztalatok azt mutatják, hogy az autósok zöme nem mozdul ilyenkor, több tízezer forintot is megtakaríthatnak azok, akik a kedvezőbb ajánlatot választják.
Négy napjuk maradt az autósoknak arra, hogy biztosítót váltsanak. Azok a gépkocsi-tulajdonosok, akik nem elégedettek jelenlegi biztosítójukkal, hétfőig mondhatják fel szerződésüket. Ezzel a lépéssel több tízezer forintot takaríthatnak meg, hiszen a biztosítók díjai között igen nagy különbségek adódhatnak különböző kategóriáknál.

Többen váltanak

Tavaly a hárommillió autótulajdonosnak csak a három-négy százaléka váltott biztosítót. Az előzetes várakozások szerint az idén ennél jóval többen választanak kedvezőbb tarifát. A Magyar Biztosítók Szövetségnél kérdésünkre elmondták, a mozgásról adatok csak az első negyedévi díjak befizetése után lesznek, hiszen addig csak az elhagyási, illetve csatlakozási szándékot jelzik az autótulajdonosok a biztosítók felé.

A biztosítót váltóknak december 31-ig kell megkötni választott biztosítójuknál új szerződésüket. Mint az Index korábban megírta, átlagosan 15-20 ezer forintot takaríthat meg az, aki a számára legkedvezőbb díjszabást választja.

Az Európához és az Unionhoz tartanak

Szakemberek szerint az egyes biztosítók közti árkülönbség azt jeleni, hogy a társaság ki akar vonulni az adott területről. Az Európa Biztosító például radikálisan megemelte a budapesti fiatalok díját, vagyis úgy tűnik, a cég ki akar vonulni a piac e szegmenséből. Bár arról nincsnek hírek, hogy az Allianz Hungária Biztosító is ki akarna vonulni, a cég fiatal budapesti ügyfeleinél húsz-harminc százalékos emelés is előfordul.

A 35 év feletti vidékiek esetében ugyanakkor az Európa Biztosító az egyértelmű nyertes - nyilatkozta az Indexnek Rácz István, a biztosítás.hu-tól. Az új szerződők közül a legtöbben az Union biztosítóhoz és az Európához mentek, tette hozzá.