Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

A kormányon múlik a nyaralás

2006.05.08. 08:02
Nyárig már nem változik érdemben az euró árfolyama, viszont egy csalódást keltő kormánycsomag jelentősen gyengíthet a forinton júniusban, érdemes tehát már most pénzt váltani a külföldi nyaralást tervezőknek.

A nyári szezon beindulásáig, május végéig 258-260 forintos euróárfolyammal számolnak a megkérdezett elemzők. Jelenleg az árfolyam alig gyengébb, 259-260 forint között mozog, vagyis az elmozdulás várható mértéke csekélyebb annál, hogy csak ezért elhalasszák a pénzváltást az utazni készülők - amennyiben ez a forgatókönyv megvalósul.

Megnyugodhat a piac

Sok, sőt lényegében minden a kormányon múlik, illetve azon, hogy milyen tartalmú és mennyire hiteles megtakarítási programmal áll elő. Ha valóban eléri a 300-350 milliárd forintot a csomag, az megnyugtathatja a piacot, amelyen év végére 265 forintos eurót várnak.

A Reuters elemzői konszenzusa optimistább, ez év végére 260,47, jövő decemberre pedig 256,87 forint/eurót mutat. Ennek azonban feltétele, hogy megszülessen a deficit lefaragásának hiteles tervezete.

Szakértők nem várnak viszont további erősödést rövid távon, miután a kormány bejelenti a reformokat. A bejelentés elmaradása ezzel szemben a forint árfolyamának komoly megzuhanását hozhatja magával.

További okok

Az év második felében várt gyengülésnek további okai is lennének: kérdés, hogy mi lesz a konvergenciaprogrammal, illetve mit tartalmaz majd a Brüsszelnek beadandó dokumentum. További kérdéseket vet fel a strukturális átalakítások sorsa, s ezzel összefüggésben az esetleges leminősítések lehetősége.

Ugyancsak a bizonytalanságot növelik az októberi önkormányzati választások. Fontos kérdés a nagy átalakítások - ha lesznek - kommunikációja, több országban is sikerrel alkalmazták, hogy egyszerre jelentették be őket, ám a hatásokat elcsúsztatták. A forint (és a jegybanki kamatok) előtti egyik legfőbb rizikó az eddigieken kívül a fejlett világ kamatainak további emelkedése és az esetleges újabb tőkekivonás a régió, illetve más feltörekvő piacok devizáiból.