Viola
-5 °C
-2 °C

Veszik a külföldiek a magyar lakást

2007.05.15. 14:24
Nem csökken a külföldi ingatlanvásárlók száma a hazai piacon, ami – főként Budapesten – nagyrészt a befektetési céllal érkező vásárlóknak köszönhető. A külföldi befektetőknek a vonzó árak és minőségi kínálat mellett gyakran szembesülniük kell a finanszírozási rendszer rugalmatlanságával.

A külföldi vásárlók számára mit sem vesztett népszerűségéből a magyarországi lakáspiac: hosszú évek óta folyamatosan öt-hatezer külföldi magánszemély vásárol ingatlant Magyarországon. Ennek csaknem négyötöde lakóingatlan, emellett jellemzően – főként a Balaton mellett – üdülő vagy telek. A tranzakciók több mint harmada Budapesten történik, a főváros után Somogy, Bács-Kiskun (a legnagyobb magyar megye) és Zala megye következik az eladások listáján. Nemzetiség szerint 2006-ban a németek voltak a legaktívabbak, őket követték a román, az ír és a holland vásárlók.

Budapesten az előző évben csaknem kétezer külföldi magánszemély vásárolt ingatlant, a vevők 56 százalékát három nemzet polgárai, ír, brit és spanyol állampolgárok teszik ki. A statisztikákban nem jelennek meg a cégen keresztül történő ingatlanvásárlások, becslések szerint ezen az úton további két-háromezer külföldi jut évente ingatlanhoz a fővárosban. Ezek a vásárlók – jellemzően üzletemberek – elsősorban külföldi közvetítők által kiajánlott nagy értékű, új vagy használt prémium ingatlanokat vásároltak meg, befektetési célból.

A Hypo Alpe-Adria Leasing Zrt. vezérigazgatója szerint a külföldi vásárlók számára Budapest fő vonzerejét az jelenti, hogy térségünk fejlettebb fővárosaihoz (Prága, Varsó, vagy akár Pozsony) viszonyítva nálunk a legalacsonyabbak az új építésű lakások árai. A mai 35-40 százalékos árkülönbség Varsó és Budapest között csak fokozatosan fog csökkenni, miközben befektetési szempontú – a tőlünk nyugatra eső országok nagyvárosaihoz képest fennálló – árelőnyét Budapest természetesen hosszabb távon is őrizni fogja.

A keresletet jelentősen élénkíti az a tény is, hogy immár Budapesten is megjelentek világszínvonalú új építésű ingatlanok, és egyelőre még a divatos budai kerületekben, illetve a belvárosban is található megfelelő kínálat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!