Oszkár
20 °C
29 °C

Kevesebb a vártnál a februári hiány

2004.03.04. 08:53
Az előző hónapot 122,7 milliárd forintos hiánnyal zárta az államháztartás, ami jóval kevesebb az előzetesen várt 170 milliárdos egyenleghez képest. A javulás elsősorban a kiadások csökkenésének köszönhető.
Februárt 122,7 milliárd forintos hiánnyal zárta az államháztartás - adta közre gyorsjelentésében a Pénzügyminisztérium. Az előző év azonos időszakával összevetve ez javuló tendenciát jelez, 2003 februárjában az államkassza 163,8 milliárd forinttal költött többet bevételeinél. Az összesített deficit 341,3 milliárd forint, ami az ESA '95 módszertan szerinti 4,6 százalékos GDP-arányos éves hiány pénzforgalmi megfelelőjének 28,9 százalékát jelenti.

Deficit a TB-ben

Az elmúlt havi deficit nagyobbik része, 72,8 milliárdnyi a központi költségvetésben keletkezett; a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak egyenlege 56,5 milliárd forintos hiánnyal zárt. Az elkülönített állami pénzalapok egyenlege 6,6 milliárd forinttal javította az eredményt.

Noha még nem ismert a PM teljes évre szóló, havi bontású hiányprognózisa, annyit tudni, hogy a februárra várt, mínusz 170 milliárdos egyenleghez képest főleg a kiadások alulteljesülése miatt született jobb eredmény. Főleg a központi költségvetési szervek és a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai javítottak a büdzsén - mintegy 26 milliárd forinttal alacsonyabb összegben teljesültek a vártnál.

Az előzetes becslésnél a február havi központi költségvetési bevétel közel 15 milliárd forinttal lett magasabb, amiben szerepet játszott, hogy a társaságiadó-bevételek mintegy ötmilliárd forinttal, az szja-bevételek pedig 4,4 milliárddal meghaladták a tárca várakozásait. A vártnál magasabban alakultak a központi költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei is, mintegy ötmilliárd forinttal.