Piroska
-1 °C
5 °C

Közútfejlesztési rekord volt szeptemberben

2006.10.31. 08:29
A múlt hónapban hatmilliárd forinttal emelkedett a folyamatban lévő közutas beruházások értéke, annak ellenére is, hogy 17,5 milliárd forintnyi munka zárult le, ami idei rekordot jelent. Összesen 170 kilométernyi úton fejeződtek be a munkák.

Szeptemberben uniós és útpénztári forrásokból közel 17,5 milliárd forint értékű munka zárult le a magyar közúthálózaton. Ez az eddigi legnagyobb érték az idén, a pénzből épített vagy megújított szakaszok hossza 170,4 kilométer. A szokásos őszi átadási hullám ellenére a folyamatban levő beruházások összértéke az augusztusi 89,3 milliárd forintról 95,6 milliárdra emelkedett, mert a lezárult közbeszerzések alapján megkezdett új projektek összértéke meghaladta a befejezettekét.

A szeptemberben átadott munkák közül Horváth László, az Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság igazgatója a 2-es főút 11,5 tonnás burkolatmegerősítését emelte ki. A nagy forgalmú észak–déli tranzitútvonal azért is fontos, mert generálhatja a régióban megvalósuló munkahelyteremtő beruházásokat. A 38,5 kilométeres projekt 2,5 milliárd forint összértékét ISPA-támogatásból, illetve a kohéziós alapból finanszírozták.

A regionális operatív program keretében szeptemberben 89,7 kilométernyi útszakaszt adtak át. A környezetvédelem és infrastruktúra operatív program részeként összesen 5,5 milliárdot meghaladó értékben fejeződtek be munkák, egyebek között végeztek a kivitelezők az 5-ös főút Kiskunfélegyháza tehermentesítő útjának építésével.

A jövőről szólva Horváth elmondta: az Interreg-program nyomán összesen 15 új projekt előkészítésére nyílhat lehetőség, ezek keretében – többek közt – megkezdődhet a Komárom és Komárno térségében az új közúti Duna-híd tervezése is. Ugyanígy az országhatár két oldalán lévő régiók kapcsolatait, közös gazdasági fejlődését segítheti a jövőben a hercegszántói határátkelőhelyhez vezető 51-es főút fejlesztési terveinek vagy a 67-es főút Szigetvár–országhatár közötti szakaszának elkészítése is.