Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Kár építkezni a főváros egyharmadában

2008.05.26. 23:27
A főváros nyolc kerületében – öt pestiben és három budaiban – negyven százalék fölött van az eladatlan új lakások aránya, derül ki a Budapesti Lakásprojekt Adatbázis elemzéséből. Három kerületben viszont minden száz új lakásból tíznél is kevesebb vár vevőre.

A budapesti újlakáspiac területi különbségeire fókuszál a Budapesti Lakásprojekt Adatbázis legújabb elemzése, melynek elkészítésénél most is a négylakásosnál nagyobb, fővárosi újlakás projektek lettek figyelembe véve. Az elemzés az aktuális (értékesítés alatt álló) újlakások számát, az eladottság arányát és ennek területi és időbeli eloszlását, változásait vizsgálja.

A házépítők Pestre mentek

Ha a lakások darabszámát vesszük szemügyre, most is az látható, hogy a pesti oldal kínálata (17 177 új lakás) jócskán meghaladja a budait (3963). A Duna jobb partján nagyobb lakáskínálattal Óbuda (1066) és a XI. kerület (2095) rendelkezik, a több négy kerületben összesen csak mintegy nyolcszáz új otthon értékesítése folyik.

A budai új lakások száma egy év alatt csaknem felére csökkent, tavaly júniusban még 6950 lakás szerepelt a listán. Az elmúlt fél évben sok többszáz lakásos projekt futott ki, indokolja a fenti csökkenést az elemzés. A készítők hozzáteszik ugyanakkor: ha megvizsgáljuk a valóban eladásra kínált lakások számát, már árnyaltabb képet kapunk. Ebből ugyanis kiderül, hogy 1630-ról 1487-re esett ezen ingatlanok száma, ami azt jelenti, hogy az összes új lakáson belül mintegy másfélszeresére nőtt az eladatlan otthonok aránya.

Nem épül, nem veszik

A folyamatot jól szemlélteti a XI. kerület mintája, ahol a korábbi 3736, új projektekben szereplő lakásszám visszaesett 2095-re, míg a valóban eladásra váró lakások száma 725-ről 707-re esett. Vagyis mindössze 18-cal kevesebb lakás van eladósorban, mint korábban, tehát az eladatlanság 19,4 százalékról 33,7 százalékra nőtt. Egyedül a XII. kerületi piac mutatott bővülést a 2007. júniusi állapothoz képest, 43-ról 83-ra ugrott a projektekben szereplő ingatlanok száma, 12-ről 36-ra az eladásra váróké, ez arányait tekintve jelentős bővülésnek mondható.

Forrás: www.bprdb.hu

A budai oldalon három kerület is van, ahol az üresen álló ingatlanok aránya meghaladja a negyven százalékot. Ilyen a harmadik, a már említett tizenegyedik és az első kerület, igaz, ez utóbbiban speciális igényeknek megfelelő, jellemzően luxusberuházások valósulnak meg, így viszonylag kevés, de nagy alapterületű, jellemzően százmilliós értákű lakások épülnek.

Újpestet nem szeretjük

A pesti oldalon az aktuális projektekben szereplő 17 177 új lakásból 4031 vár még eladásra, ami 23,4 százalékos eladatlansági arányt jelent. A 2007. júniusi állapotokhoz képest ezek a mutatók szintén a piac szűküléséről árulkodnak, akkor a 23 326 új lakásnak a 21,5 százaléka, 5018 várt még vevőre.

Itt is megfigyelhető az a tendencia, ami Budán, miszerint sok nagy lakásszámú projekt került ki a beruházók ajánlatai közül, ezért esett le a projektben szereplő lakások száma. Az eladásra váró lakások száma ezzel együtt hozzávetőleg 1000 darabbal csökkent, míg az eladatlanság enyhén nőtt. Az újpesti, a kőbányai, a pestszentlőrinci, a pesterzsébeti és a soroksári új lakások több mint negyven százaléka még eladatlan, miközben Terézvárosban, Kispesten és a XVI. kerületben 10 százalék alatt van ez az arány.

A mostani adatokat az egy évvel ezelőttivel összevetve kiderül, hogy a XIII. kerület eladatlan kínálata 1200 lakásról visszaesett 624-re, a zuglói 592 lakás 537-re, míg a Józsefvárosé 570-ről 502-re esett vissza. Szembetűnő ugyanakkor, hogy a XVIII. kerület (Pestszentlőrinc-Pestszentimre) kínálata 436-ró, 502 darab eladó lakásra bővült.