Kolos, Georgina
1 °C
8 °C

Ingatlanadó nélkül is sokat kell fizetnünk lakásaink után

2007.07.16. 14:00
A lakásunk után sokszor és sokat fizetünk az államnak különböző jogcímeken. Kell fizetni vásárlás után, eladás után, örökléskor, ajándékozáskor. Már most is fizethetünk ingatanadót, ha olyan településen lakunk, és luxusadót, ha drága a házunk. És az ingatlanadót még be sem vezették.

Még javában tart a vita arról, mikor és hogyan vezetik be az ingatlantulajdon után fizetendő adót. Az ingatlantulajdont nem lehet eltitkolni, így viszonylag könnyű adót kivetni rá, vagy illetéket beszedni. Összeszedtük, milyen ingatlannal kapcsolatos adókat, illetékeket kell fizetnünk az államnak.

Vásárlás

Új lakások vásárlásánál ki kell fizetni a húszszázalékos áfát. Építkezésnél az építőanyagok áfáját fizetjük ki, így itt sem úszhatjuk meg ezt az összeget.

Használt lakás vásárlásásnál úgynevezett visszterhes átruházási illetéket is kell fizetni. Ennek alapja a lakás forgalmi értéke, négymillió forintig két százalék, az ezt meghaladó rész után pedig hat százalék. Egy nyolcmillió forintos lakásnál négymillió forintig két százalékot, vagyis nyolcvanezer forintot fizetünk, az e fölötti rész, a második négymillió forint után hat százalékot, 240 ezer forintot. Nyolcmillió forint értékű használt lakás vásárlásakor tehát összesen 320 ezer forint illetéket kell befizetünk.

Itt azonban vannak kedvezmények, illetve mentességek. Ha a vásárló lakásépítési kedvezményben részesül - például szocpolt kap -, levonhatja az alapból. Telekvásárlásnál is van húsz százalék áfa, de nem kell fizetni, ha a tulajdonos vállalja, hogy négy éven belül lakóházat épít rá. Az 35 évnél fiatalabbak is kapnak ötven százalék kedvezményt (maximum 40 ezer forintig), ha a lakás forgalmi értéke nem több nyolcmillió forintnál.

Eladás

Ingatlan eladása után személyi jövedelemadót is kell fizetnünk, ennek mértéke a keletkező jövedelem 25 százaléka. Jövedelemnek a bevétel és a levonható költségek különbözete minősül. Ha az ingatlant az eladás előtt öt éven belül vásároltuk, a teljes összeg után kell adózniunk. Ezután a tizenötödik évig évi tíz százalékkal csökkenthető a jövedelem, tehát ha hét éve vásárolt ingatlant adunk el, a jövedelem húsz százalékkal csökkenthető.

Nem kell adózni 15 évnél régebben szerzett ingatlanok eladása után. Nem kell adót fizetni, ha a lakás eladása előtti 12 hónapon belül, vagy az azutáni 60 hónapon belül lakást veszünk.

Ajándékozás és örökség

Az örökösödési illetéket az ingatlan értéke után kell megfizetni. Az összeg meghatározására három csoportot alakítottak ki. Az elsőbe tartoznak a közeli hozzátartozók, a másodikba a távoli rokonok, a harmadikba mindenki más. Lakástulajdon öröklésénél az első csoportba tartozóknak 2,5 százalékot kell befizetni 18 milliós értékhatárig, 18-35 millió forintig 6 százalékot, 35 millió forint feletti rész után 11 százalékot.

Lakás ajándékozásánál öt százalék a fizetendő összeg 18 millió forintig, 18-35 millió forintig nyolc százalék, 35 millió forint feletti rész után 12 százalék az illeték.

Kommuniális adó és luxusadó

Helyi szinten már több kerületben, településen bevezették az ingatlanadót. Mértéke általában évi 10 és 14 ezer forint között mozog.

Januártól lépett életbe a luxusadó, amelyet a 100 millió forintnál értékesebb, magánkézben lévő lakóingatlanokra vetettek ki. Az adó mértéke az ingatlan 100 millió forint fölötti részének 0,5 százaléka, egy 110 milliós milliós ház esetén tehát évi 50 ezer forintot kell befizetni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!