Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Mesterségesen felpumpált lakásárak?

2003.04.23. 11:31
Az FHB vezérigazgató-helyettese, Harmati László szerint idén tovább bővülhet a lakáshitel kihelyezések üteme. A hitelkeresleti nyomás mesterségesen felpumpálhatja a lakásárakat - írja a Világgazdaság.
A becslések szerint az első negyedévben havi 45 milliárd forinttal nőtt a hazai lakáshitelek állománya - hangzott el a Nemzetközi Bankárképző Központ fórumán. Harmati László, az FHB vezérigazgató-helyettese elmondta: a kihelyezések bővülésének üteme idén meghaladhatja a tavalyi rekordévét is.

Hivatalosan stagnált

A szakember egyúttal figyelmeztetett arra, hogy a változatlan hitelkeresleti nyomás mesterségesen növelheti a lakásárakat a piacon. Az FHB adatai szerint a forgalomképes ingatlanok ellenértéke 5-8 százalékkal nőtt a 2001 első félévét követő egy évben, miközben a hivatalos statisztikák az árak stagnálását mutatták.

Nyolc százalék a lakástakarék-szerződések aránya

A hitelállomány növekedése részben annak is betudható, hogy sok ügyfél tart a lakástámogatási rendszer esetleges szigorításától, ezért előbbre hozták hitelfelvételüket. A belügyi tárca szerint nem kell tartani a lakosság túlzott eladósodásától. Juhász István, a BM lakáspolitikai főosztályvezetője elmondta: a rendszer átalakítása keretében jelenleg a szociális alapú lakbértámogatások erősítését tervezik. A lakástakarékok annak érdekében lobbiznak, hogy az előtakarékoskodási részleteket a munkaadó fizethesse alkalmazottja után. Ezt költségként leírhatnák, és nem számítana munkavállalói jövedelemnek sem. Magyarországon jelenleg 8 százalék a lakástakarék-szerződések aránya a lakosság létszámához viszonyítva.