Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Lakáspiac: rossz és rosszabb lesz

2006.10.24. 07:56
Rossz évet zárnak idén a lakásfejlesztők, és sok jót nem ígérnek az elkövetkező évek sem. A lakáshitelrendszer korábbi szigorítása, illetve annak hatása, valamint a mostani kormányzati megszorító intézkedések nem tettek jót a piacnak.

A KSH adatai szerint 2006 első félévében 13 ezer lakás kapott használatbavételi engedélyt, valamint 19,8 ezerre adtak ki építési engedélyt. Az előbbi 14, az utóbbi pedig 20 százalékkal marad el a múlt év azonos időszakától.

Katasztrofális ez az év, és várhatóan év végére még a statisztikai hivatal féléves adatainál is rosszabb lesz a helyzet - összegezte a lakáspiac idei teljesítményét Pfandler Katalin, a Magyar Lakásépítők Országos Szövetsége (Malosz) és a Magyar Ingatlan Szövetség elnökségi tagja. A lakásfejlesztő Interestate Rt. elnök-vezérigazgatója szerint az idei visszaesés még a lakáspolitika 2004-es szigorításának eredménye, vagyis a közeljövőben ennél csak rosszabb lehet a helyzet.

A beruházó cégek csak némi átfutással tudnak reagálni a piaci környezet változására (a folyamatban lévő fejlesztéseket például már nem lehet leállítani), a mostani megszorítások hatása azonban gyorsabban jelentkezik. Pfandler szerint egy-két éven belül az évente elkészülő új lakások száma 25-27 ezerre eshet vissza, ami komoly visszalépés az utóbbi években megszokott évi mintegy 40 ezerhez képest. Az Interestate is visszafogja magát: a 2003-2004-ben átadott 400-450 lakáshoz képest idén ennek a mennyiségnek legfeljebb 30-40 százalékát dobta vagy dobja piacra a társaság.

Hasonlóan látja a helyzetet Varjasné Székely Éva, a Malosz elnöke is, aki szerint az utóbbi két esztendőben a különféle kormányzati lépések a vevői oldal számára szigorítást jelentettek, emiatt mára jelentősen csökkent a fizetőképes kereslet. Véleménye szerint a lakásfejlesztők kénytelenek visszafogni magukat, és egyre inkább készletre termelnek.

A Quadrat Építőipari Kft. ügyvezetője egyetért Pfandler Katalinnal abban, hogy a lakásépítés éves teljesítménye 30 ezer új otthon átadása alá eshet, emellett azonban felhívta a figyelmet arra is, hogy amennyiben a lakásfejlesztők kénytelenek visszafogni magukat, akkor az építőipari cégek egyre több alkalmazottat bocsátanak el, emiatt pedig a következő hónapokban emelkedhet az ágazatban a munkanélküliség.

A visszaesést azonban nemcsak a háttéripar sínyli meg: a lakáspiacon néhány éve beindult konszolidációs folyamat is lényegesen felgyorsulhat. Varjasné szerint elképzelhető, hogy visszatérnek azok az idők, amikor a beruházás közben mentek tönkre a cégek, a leendő lakók pedig évekig várhattak a lakásukra vagy a befizetett előlegre.