Valér
4 °C
8 °C

Júliustól változnak a lakástámogatások

2003.05.21. 10:35
A kormány szerdai ülésén tárgyal a lakástámogatási rendszer módosításáról. A legújabb hírek szerint az új rendszer július elsején lép életbe, és mindazokra vonatkozik, akik addig nem rendelkeznek aláírt hitelszerződéssel. A banki átfutási időket figyelembe véve ez azt jelenti, hogy annak, aki a jelenlegi rendszer szerint akar hitelt felvenni, igencsak kell sietnie.
Július elsejétől változik a jelzálogkölcsön-támogatásról szóló kormányrendelet. Akik addig megkötik a hitelszerződést, azok még a régi, a többiek az új feltételek szerint vehetik fel a lakáshitelt - tudta meg a Napi Gazdaság Horváth Csaba országgyűlési képviselőtől, a parlament lakásügyi albizottságának elnökétől.

A múlt héten ugyanis kormánykörökben még határozottan állították, hogy a változások csak azokra vonatkoznak, akik nem adják be a hiteligényt eddig az időpontig. Most azonban úgy tűnik: nem elég a hiteligényt időben benyújtani, reménykedni kell abban, hogy a banknál gyorsan elbírálják azt. Ha ugyanis hosszú a banki átfutási idő, meglehet, hogy a hiteligénylő még a jelenlegi szabályozók ismeretében nyújtja be kölcsönigényét, ám a szerződést már az új feltételek szerint kell aláírnia.

Újra több, használtra kevesebb kölcsön

Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízott elmondta: az új lakás építésére felvehető kamattámogatásos hitel összege a jelenlegi 10-ről 15 millió forintra emelkedik. Ugyanakkor a használt lakásra szóló támogatott hitel 30-ról 15 millió forintra csökken. Ám ennek a hitelnek a kamata és kezelési költsége együttesen a jövőben sem nő 6 százalék fölé. A két vásárlási hitel a jövőben nem kombinálható egymással, vagyis a 15 millió forintnál nagyobb hiteligény esetén piaci kamatozású kölcsön vehető fel.

A bankok kamattámogatását a tervek szerint 3-4 százalékponttal csökkenti a kormány. A Napi szerint a jövőben az állami kamattámogatást nem a jelzáloglevelek kamatához, hanem az állampapírhozamhoz kötik. Ezzel az eddiginél gyorsabban csökken a bankoknak adott állami támogatás mértéke.

Még nem tudni, mennyi lesz a kamatplafon

A Világgazdaság úgy tudja: a kormány elé kerülő tervezet szerint új lakás vásárlása esetén az ügyfél által fizetendő kamat mértéke nem haladhatná meg az 5 százalékot. Használt lakás vásárlásánál, korszerűsítésnél és bővítésnél pedig maradna a hat százalékos kamatplafon. A Világgazdaság információ szerint viszont a használt lakások hiteleinek kamatplafonja 7, az újaké hat százalék lenne.

A támogatási rendszer változásának részeként várhatóan megszűnik az új lakásokhoz nyújtott, kiegészítő kamattámogatásos hitelek 80 százalékos állami garanciája (hacsak a kölcsönnel egyidejűleg nem igényel valaki szocpol-támogatást is) - írja a Világgazdaság. Igaz, más értesülések szerint megmarad a rossz hitelekhez járó 80 százalékos állami garancia.

A Napi szerint a támogatás másik új eleme, hogy az évente változó kamatozású kölcsönnél sem lehet majd a kezdeti - itt maximum 5 százalékos - kamatot emelni. Az öt évig fix kamatozású hiteleknél az első öt éves kamatperiódus után sem nőhet az adósok terhe. A támogatás mindkét esetben továbbra is húsz évig jár.

A kiegészítő kamattámogatású hitelhez csak közvetve nyúl az állam. Ott egyszerre jár jelzáloglevél-, illetve közvetlen kamattámogatás. Mivel a forrásoldalon jelzáloglevélről állampapír-alapra tér át a támogatás, ezért ott is várhatók kisebb kamatváltozások.

Egy családnak egyidőben egy hitel

Változik a hitelfelvevők köre, de a támogatás továbbra is jár korszerűsítési, felújítási, bővítési célokra. A hiteleknél a jövőben a szülők a gyerek adóstársaként jelenhetnek meg. A Világgazdaság szerint a használt lakások eladói és vevői között nem állhat fenn közvetlen hozzátartozói kapcsolat, és egy családnak egyidejűleg csak egy állami támogatású lakáskölcsöne lehet. Ez alól csak az jelenthet kivételt, ha a szülő (nem tulajdonos adóstársként) nagykorú gyerekének vásárol lakást.