Laura, Alida
15 °C
32 °C

Elriasztják a lakáshitel-igénylőket?

2003.07.18. 08:38
A lakáshitel-igénylők számára riasztó lehet, hogy a kormány legújabb tervei szerint megszűnik jövőre a törlesztés után szja-kedvezmény. Ez eddig évente 240 ezer forintos megtakarítást jelent a havonta legalább ötvenezer forintos törlesztőrészletet fizető és legalább havi húszezer forintnyi szja-val rendelkező adós részére.
A kormány eltörölné a lakáshitelek törlesztőrészlete után igénybe vehető adókedvezményt - jelentették be csütörtökön. Ennek mértéke jelenleg a hitel éves tőke- és kamattörlesztésének negyven százaléka, de legfeljebb 240 ezer forint.

A kormánymegbízott meglepődött

A döntés az éppen szabadságát töltő Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízottat is meglepte, mivel elutazása előtt még egészen más volt az álláspont - írja a Napi Gazdaság. A politikus hangsúlyozta azonban, hogy több szakértő is inkább az adókedvezmény megszüntetését, mint a kamattámogatás megkurtítását szorgalmazta.

Nem megszüntetésről, igazságosabbá tételről volt szó

Csabai Lászlóné június 3-án volt az Index Törzsasztalának vendége. A legtöbben a lakáshitel törlesztőrészlete után igénybe vehető adókedvezmény sorsáról faggatták. A kormánymegbízott ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: "az alapelvek a következők: akik felvették a hitelüket, azok számára az adókedvezmény igénybevételének idejét meghatározzák, és így kiszámíthatóvá válik. A szakemberek javaslata szerint az adótámogatás jelenlegi összege és felső határának megtartása mellett azt a kamat mértékéig célszerű biztosítani."

Csabainé a Napi Gazdaságnak most úgy nyilatkozott: erről még lesznek egyeztetések, és a végső szót úgy is a parlament mondja ki. A gazdasági napilap is figyelmeztet arra, hogy korábban még csak a kedvezmény "igazságosabbá tételéről" volt szó.

A hitelképességet nem befolyásolja

Sokan annak tudatában vettek fel ilyen hitelt, hogy adókedvezmény is jár hozzá - állítják a Napiban szakértők. Véleményük szerint a döntés hatásaként egyes hitelezési sávokban csökkenhet, későbbre tolódhat a lakáshitel felvétele.

Bankárok a lapnak elmondták, hogy a hitelképességet nem befolyásolja a kedvezmény eltörlése, mivel azt a bankok eddig sem vették számításba, amikor az egy-egy igénylő által felvehető hitelösszeget megállapították. A hitelek értékesítésekor ugyan jó marketingfogásnak számított az adókedvezmény hangsúlyozása, de a korrektebb ügyintézők kiemelték, hogy ez a támogatás akár évente változhat.

A lakás-takarékpénztárak járnak jól?

Szakértők úgy vélik, hogy ez a döntés a lakás-takarékpénztárak jelzáloghitellel kombinált termékeinek malmára hajtja a vizet. Ugyanis ez a két különböző hitelintézeti termék egyelőre még összekapcsolható, így kétféle állami támogatás vehető igénybe.

Az egyik a lakástakarékbetét-gyűjtéshez adott pluszpénz, a másik a jelzáloghitel kamattámogatása. Ilyen termékkel a most egyesült Fundamenta-Lakáskassza Rt. már régóta rendelkezik, míg az OTP Lakás-takarékpénztár Rt. nemrég indította el az új kombinált terméket.