Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Rendszerváltás előtti hiteleket hajt be az OTP

2008.05.21. 09:20
A rendszerváltás előtt felvett kölcsönök közül nagyon sok már a kilencvenes évek elején bedőlt. Hiába az állami segítség, sokan nem tudtak fizetni. Az OTP Banknál még mindig vannak ilyen régi hitelek, melyeket behajtanának – írja a Népszabadság.

A kilencvenes évek elején nagyon sokan nem tudták fizetni a rendszerváltás előtt felvett hiteleiket. A kamatok hirtelen nagyon megemelkedtek, sok család egykeresőssé vált és az állam sem akarta finanszírozni a szerződésben rögzített és a piaci kamatok közötti küönbséget – olvasható a szerdai Népszabadságban. 1991-ben az OTP-nél 1,755 millió hitelszerződés volt összesen 212 milliárd forint értékben.

Mivel nagyon sokan nem tudtak fizetni, megkezdődtek az árverések, ugyanakkor a lakások után kapott pénz sokszor a hitel visszafizetésére sem volt elegendő.

A kormány többször megpróbált segíteni az adósságcsapdában lévőkön. 1998-ban például ha valaki be tudta fizetni a tartozás harmadát, a másik harmadot az önkormányzat fizette ki, a többit pedig elengedték. 2001-ben pedig az 1989-1993 közötti hitelfelvevőknek segítettek, 18 500-an kaptak 271 ezer forint támogatást. 2005-ben pedig az állam megvásárolta az 1989 előtt felvett hitelekből eredő követelések egy részét. Azok jelentkezhettek, akiknek 300 ezer forint alatti volt a tartozásuk, és az egy főre jutó jövedelem a családban nem érte el a 37 ezer forintot.

Az intézkedések ellenére még mindig vannak régi hitelek az OTP Banknál. A Népszabadság információi szerint tavaly év végén 56 200 tartottak nyilván. Behajtásra 15 ezer szerződést adtak át és 108 árverést tűztek ki. Ezekből tíz le is zárult.

A lap szerint most minden kezdődhet előről, mert a 2000-ben meghirdetett lakástámogatási rendszer hatására megtízszereződött a hitelfelvevők száma. Az állam azonban túlvállalta magát és csökentené a támogatás mértékét. Az Államreform Bizottság ötmilliárddal csökkentené ezt a tételt a költségvetésben, azt javasolják, hogy szüntessék meg a forinthitelek állami támogatását.