Sok a lakás, kevés a vásárló

2007.08.07. 14:54
A legpesszimistább hangulat most is a lakáspiacot jellemzi, a legoptimistább pedig az irodapiacot - derül ki a GKI Zrt. és az AL Holding ingatlanpiaci felméréséből. Az idei első félévben két százalékkal volt magasabb az átadott lakások száma.

A GKI Zrt. és az AL Holding fővárosi ingatlanpiaci indexének értéke 2007 júliusában -11,1, ami az ingatlanpiaci kilátások további szerény javulását mutatja az előző, lényeges javulását az egy évvel ezelőtti felméréshez képest. A pesszimizmus oldódott a lakáspiacon, és a raktárpiacon is javultak a kilátások. A kereskedelmi üzlethelyiségek piacán ugyanakkor romlottak a válaszadói várakozások.

Továbbra is a lakáspiacon a legpesszimistább a megítélés, de a borúlátás kissé csökkent az egy negyedévvel ezelőttihez képest. Most elsősorban az ingatlanforgalmazóknak és -tanácsadóknak a korábbiaknál kedvezőbb véleménye miatt. A lakás építésére vagy vásárlására vonatkozó lakossági várakozások az egy negyedévvel és az egy évvel ezelőttinél is kissé borúsabbak.

A legstabilabb megítélés (azaz a legkisebb ingadozás) az irodapiacot jellemzi. Ez a szegmens az elmúlt másfél évben viszonylag stabilan fejlődött, és a közeljövője sem borús. Az üzlethelyiség-piacon határozottan romlottak a várakozások, de a rendkívül erős kiskereskedelmi verseny ezt a részpiacot sem hagyja leülni.

A lakáspiacról szóló értékelések alig változtak az előző, áprilisi felméréshez képest. Továbbra is kisebb-nagyobb túlkínálat tapasztalható minden területen. Budapesten az ingatlanokkal foglalkozó cégek vezetőinek 4 százaléka erős túlkínálatról, 81 százalékuk túlkínálatról tudósított, és 15 százalékuk érzékelt egyensúlyi lakáspiacot.

A válaszadók Budapesten és Kelet-Magyarországon enyhe derűlátással várják a közeljövőt, hiszen az összes vizsgált szerint a régióban mérséklődik a túlkínálat. Pest megyében és Nyugat-Magyarországon a következő 12 hónapban a mai helyzet fennmaradását várják.

2007 első félévében az átadott lakások száma 2 százalékkal, a kiadott építési engedélyeké 7 százalékkal volt magasabb, mint 2006 hasonló időszakában. 2007-ben a GKI Zrt. előrejelzése szerint 31 ezer új otthon átadása várható.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás