Kázmér
-2 °C
15 °C

Lakáshitelek: 15 milliós plafon

2003.05.21. 17:08
A kormány szerdai ülésén döntött a lakástámogatási rendszer módosításáról. A változások előreláthatólag már június első napjaiban hatályba lépnek, de aki addig igényel kölcsönt, az még a jelenlegi feltételek szerint kapja meg azt. A szja-kedvezmény csökkentésével nem foglalkozott a kabinet, a kamatplafon 5-6 százalék lesz. A változtatással, aminek a bankok nem örülnek, az állam 15-16 milliárdot takarít meg.
A korábban kiszivárgott hírekhez képest úgy tűnik, visszavonulót fújt a kormány. A kabinet keddi ülésén döntött a lakástámogatási rendszer módosításáról, és a tervezett drasztikus változtatások közül több végül nem került be a kormányrendelet módosításába.

A lakástámogatások rendszere igazságosabb és célszerűbb lesz a módosítással - közölte a kabinet ülése után Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízott. A legfontosabb változás: a kiegészítő kamattámogatású hitel összege 10-ről 15 millió forintra emelkedik, az egyéb állami támogatású, jelzáloggal finanszírozott hitelek felső határa viszont 30-ról szintén 15 millió forintra csökken. Új lakás vásárlása esetén a jelzálog és a kiegészítő kamattámogatású hitel egyaránt felvehető, de maximális összegük csak 15 millió forint lehet.

Fidesz: a kormány levágja az aranytojást tojó tyúkot
A lakáscélú kedvezmények csökkentése a lakásberuházások visszaesésével jár majd, ami a gazdasági növekedést mérsékli, s ezáltal kisebb lesz a költségvetés bevétele is - idézi Mádi Lászlót, a Fidesz lakáspolitikai kabinetjének vezetőjét a Magyar Nemzet. Mádi szerint tízezer lakás építése évente a GDP 0,5-0,8 százalékos emelkedését váltja ki. Az építőipar a lakáskedvezmények bizonytalansága miatt az idén már eddig is drasztikus teljesítmény-csökkenést szenvedett el, holott az építőipar utóbbi négy évben a gazdaság húzóágazat volt - tette hozzá. Hangsúlyozta: a Fidesz elutasítja a mostani kabinet restrikciós intézkedéseit, mivel azokat gazdasági hatásukat tekintve károsnak tartja.
Változás már júniustól

Újságírói kérdésre a kormánymegbízott elmondta: a rendelet módosítása a kihirdetést követő tizedik napon, előreláthatólag tehát már június első napjaiban hatályba lép. A múlt héten még úgy tűnt, hogy a változások legkorábban júliustól lépnek életbe. Azok azonban, akik a hátralévő két hétben kötnek adásvételi szerződést - vagy szerzik be az építkezés megkezdéséhez szükséges okmányokat -, és hiteligényüket a pénzintézet befogadja, még a jelenlegi szabályok szerint vehetik fel a kölcsönt akkor is, ha a hitelszerződést csak júniusban kötik meg.

A kamatplafon öt-hat százalék lesz

A kormány döntése értelmében immáron minden állami támogatású hitelre kiterjed az az előírás, hogy az ügyfelet terhelő valamennyi költség együttes mértéke nem haladhatja meg a 6 százalékot (eddig ez csak az öt évig állandó kamatozású jelzáloghiteleknél volt előírás). Az új lakást vásárlók vagy építők ennél egy százalékponttal olcsóbb, évi legfeljebb 5 százalékos költségű hitelre számíthatnak a jövőben.

A kormány megszüntette a családon belüli tranzakciók hitellehetőségét: ha a vevő és az eladó közvetlen hozzátartozó, akkor a vásárláshoz nem lehet támogatott hitelt felvenni. Egy családnak egy időben csak egy állami támogatású lakáskölcsöne lehet. Ez alól csak az jelenthet kivételt, ha a szülő (nem tulajdonos adóstársként) nagykorú gyerekének vásárol lakást.

Az adókedvezmény nem csökken

A kormányülésen a kabinet tagjai nem foglalkoztak a lakáshitel törlesztő részletéhez kapcsolódó szja-kedvezmény csökkentésével, noha korábban szó volt arról, hogy ezentúl csak a törlesztés kamatrésze után jár majd a kedvezmény. Ugyancsak kimaradt a módosításból az, hogy aki kedvezményes lakáshitelt vesz fel lakásvásárláshoz, annak meglévő otthonát 180 napon belül el kell adnia. Nem változott az állami támogatás futamideje, ami az új rendszerben is marad húsz év.

Az állam megtakarít, a bankok nem örülnek

Az állam a változtatásokkal csak ebben az évben körülbelül 15-16 milliárd forintot takarít meg - közölte Csabainé. A lakástámogatás rendszere tavaly 72 milliárd forintba került a költségvetésnek. Ha a támogatási szisztémán nem változtatnak, ez az összeg 2006-ra a számítások szerint 180 milliárd forintra emelkedett volna. A módosítással viszont sikerült biztosítani a rendszer fenntarthatóságát - mondta Gál J. Zoltán kormányszóvivő.

A kormányszóvivő sajtótájékoztatón jelenlévő Erdei Tamás, a bankszövetség elnöke újságírói kérdésre elmondta: a bankok az új rendszer bevezetéséig hátralévő mintegy két hétben is elfogadnak hiteligénylést. A pénzintézetek nem örülnek a módosításnak, a kormány döntése ugyanis kizárja, hogy a változtatások miatt keletkező terheiket áthárítsák az ügyfelekre - tette hozzá.