Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Jöhet az újabb kamatemelés

2008.05.15. 15:45
Kapcsolódók (13)
Az infláció csökkenése ellenére "számos, aggodalomra okot adó" fejlemény olvasható ki az adatsorból, véli a JP Morgan, az élelmiszerársokk továbbra is hat. A 2009-re kitűzött 3 százalékos cél "távolodik a teljesíthetőségtől", fogalmaznak a Goldman Sachs londoni elemzői.

Az előző havinál valamelyest alacsonyabb áprilisi infláció ellenére aggasztónak tartják a magyarországi inflációs alapfolyamatokat csütörtökön kiadott elemzéseikben a londoni City vezető befektetési házai, amelyek szerint egyre kevésbé tűnik elérhetőnek a 2009-es inflációs cél, és változatlanul valószínű, hogy az MNB további agresszív kamatemelésre kényszerül a közeljövőben.

A KSH előző napi közlése szerint a fogyasztói árak áprilisban 6,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet a márciusi 6,7 százalék után; a maginfláció éves szinten 5,6 százalékra emelkedett az elmúlt havi 5,3 százalékról.

Sötét árnyak

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege által naponta összeállított, visszatekintő felzárkózó piaci helyzetértékelések csütörtöki kiadása szerint a teljes kosárra számolt magyarországi fogyasztói infláció csökkenése ellenére "számos, aggodalomra okot adó" fejlemény olvasható ki az adatsorból. A ház szerint ezek egyike, hogy az élelmiszerársokk nem mutatja az enyhülés jeleit, az élelmiszerek inflációja ismét gyorsult. Mindemellett a teljes körű infláció a következő hónapokban további felhajtóerőt kap gázáremelkedés miatt.

Ennek eredményeként a JP Morgan londoni elemzői azzal számolnak, hogy az éves összevetésben számolt infláció egészen júliusig beragad a 6,5-6,7 százalékos sávban. Az elemzés szerint az MNB a rövid távú inflációs aggodalmak miatt - az erős forint ellenére - további kamatemeléseket fog végrehajtani.

Jöhet az újabb kamatemelés

A ház londoni elemzői megerősítik azt az előrejelzésüket, hogy a magyar jegybank májusban negyed százalékpontos emelést hajt végre, és most már 40 százalékosra teszik annak valószínűségét, hogy ezután még egy újabb, negyed százalékpontos emelés következik, vagyis az MNB alapkamata e prognózis szerint 8,75 százalékra is emelkedhet.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének csütörtöki kommentárja szerint jóllehet az infláció lefelé tart, a részletek azonban "nem fogják meggyőzni az MNB-t". A szezonálisan kiigazított, havi összevetésű maginflációs adatok továbbra is azt jelzik, hogy az alapszintű inflációs dinamika messze jár a 3 százalékos céltól, inkább 5-6 százalékos ütemeknek felel meg. Még ha ennek egy részét az élelmiszerár-infláció okozza is, a 2009-re kitűzött 3 százalékos cél "távolodik a teljesíthetőségtől", fogalmaznak a Goldman Sachs londoni elemzői.

A bérek is megint magasabbak

A ház szerint a másik tényező az, hogy a béremelkedések idei eddigi üteme magasabb az MNB által vártnál. Az elemzés szerint a következő hónapokban is "fő téma marad" a felfelé mutató inflációs kockázat, és a GS azzal számol, hogy az MNB-nek a vártnál is nagyobb mértékben kell szigorítania pénzügypolitikáját, és jelentősen erősítenie kell a forintot. A Goldman Sachs a csütörtöki elemzésben megerősítette azt az előrejelzését, hogy a magyar jegybanki alapkamat a következő három hónapban 9 százalékra emelkedik a jelenlegi 8,25 százalékról. Ezzel az előrejelzéssel a múlt havi inflációs adat előző napi ismertetése után nyilatkozó londoni felzárkózó piaci elemzők közül is többen egyetértettek.

Raffaella Tenconi, a Dresdner Kleinwort befektetési csoport londoni közgazdásza azt mondta: központi forgatókönyve szerint negyed százalékpontos kamatemelés várható májusban, utána két-három hónapos szünet, majd további emelés következik, és a magyar jegybanki kamatszint 9 százalékon tetőzhet az idén.