Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

17 százalékos lesz az egykulcsos szja a lengyeleknél

2008.02.22. 14:15
Egykulcsossá alakítják a lengyelek a személyi jövedelemadó-rendszerüket, igaz, 2010-2011-től. Ezzel a régióban lényegében csak idehaza marad fenn a többkulcsos rendszer.

Lengyelországban rövidesen megszűnik a progresszív személyi jövedelemadó, helyette egykulcsos, lineáris rendszer lesz. Vasárnap bejelentjük az egyszintű adó bevezetésének menetrendjét - mondta Donald Tusk lengyel miniszterelnök mai rádiónyilatkozatban. A legvalószínűbb, hogy 2010-ben már csak egy kulcs lesz, a legrosszabb esetben 2011-re kell halasztani a bevezetést - tette hozzá.

Lengyelországban a sávos jövedelemadó-rendszer három kulcsa jelenleg 19 százalékos, 30 százalékos és 40 százalékos. A terv részleteiről hivatalosan még nem tudni semmit, de bennfentesek szerint az egységes kulcs 17 százalékos lesz, a tényleges személyi jövedelemadó-teher pedig 13 százalékosnak ígérkezik családtámogató kedvezmények és adómentes jövedelemhatár bevezetése miatt.

Az egységes jövedelemadó a tavaly októberi választásokon győztes Polgári Platform programjának egyik sarkköve, de más pártoknál még nem talált támogatásra. Jacek Rostowski pénzügyminiszter ma a maga részéről úgy nyilatkozott, hogy az adócsökkentés nélkülözhetetlen a gyors gazdasági növekedés fenntartásához.

Csak mi nem

A lengyelek lépése azt jelenti, hogy a régióban lényegében egyedül nálunk, Magyarországon működtetnek majd többkulcsos személyi jövedelemadó-rendszert. (Illetve, a szlovénoknál sincs egykulcsos rendszer.) Egykulcsos a szja-rendszer a szlovákoknál, a cseheknél, a románoknál, az észteknél, litvánoknál, letteknél, a bolgároknál, az oroszoknál, az ukránoknál, de még a grúzoknál is.

A lengyel terv részletei még nem ismertek, ám a 13 százalékos szja-teher nagyon impozánsnak tűnik. (A csehek ugyan januártól 15 százalékos egykulcsos szja-rendszert vezettek be, de az adó alapját kiszélesítették a munkáltatói járulékokkal is, így a tényleges szja-teher a kulcsnál néhány százalékponttal magasabb.) Nálunk a legfrissebb, 2006. évi jövedelmekre vonatkozó statisztika szerint majdnem 19 százalékos az átlagos szja-terhelés.