Ágnes
-5 °C
2 °C

Liberális gazdasági tervek a Fidesztől

2005.08.04. 10:10
A Fidesz volt gazdasági minisztere a Figyelőnek elmondta, hogy nem késhet tovább az államháztartási reform, és elmaradhatatlan a kisvállalkozások struktúraváltása is.

Matolcsy György a Figyelőnek adott interjújában radikális adóreform szükségességéről beszélt. A Fidesz volt gazdasági minisztere szerint konzultálni kell a vállalkozókkal, hogy felmérjék az igényeket, és hogy életképes gazdaságpolitikával állhassanak elő. Matolcsy elmondta, hogy a Fidesz szerint a következő négy évben két döntő áttörésre lenne szükség: az egyik az államháztartási reform, a másik a kisvállalkozási struktúraváltás. Szerintük az államnak az egészségügyért, az oktatásért és családi, gyermekvállalási programokért kell felelősséget vállalniuk, másért nem. Matolcsy úgy látja, hogy a mostani rendszer erőforrásait a bürokrácia fenntartására pazarolja.

Veszélyben

A második sarokpont, mondta a Fidesz politikusa a Figyelőnek, a kisvállalkozási struktúraváltás abból indul ki, hogy a foglalkoztatottak hetven százalékát adó szektorban körülbelül másfélmillió munkahely van veszélyben, mert a regionális verseny egyre éleződik. A kisvállalkozóknak nagyberuházásra van szükségük, hogy életképesek maradjanak, ehhez pedig kell az állami támogatás és a megfelelő gazdasági környezet.

Matolcsy fontosnak tartja, hogy az állam kimondja, melyik ágazatokat tartja életképesnek, támogatandónak. Szerinte ezek a logisztika, a tranzitgazdaság, a gyógyszeripar, a biotechnológia, Budapest, mint szolgáltató központ, az oktatás és a tudásgazdaság. Matolcsy úgy látja, a mostani kormányzat is ezeket tartja támogatandónak, de az elmélet nem megy át a gyakorlatba, nincs megfelelő állami segítség.

Csökkenő adók

Matolcsy a sarokpontokhoz szükséges támogatásokat a radikális adócsökkentésből származó bevételi többletből fedezné, írta meg a Figyelő. Mint azt a gazdaságpolitikus elmondta, Magyarországon jóval magasabb a nem adózók aránya, mint sok európai államban. Ha csökkennének az adók, és a szürke illetve feketegazdaság harmadát sikerülne kifehéríteni, az ezermilliárd forintos bevétellel járna.

Matolcsy szerint ha elmaradnak a reformok, veszélybe kerülhet a 2010-es eurócsatlakozás. Mivel a környező államok valószínűleg tartják az eredeti időpontot, előfordulhat, hogy Magyarországon késik egyedül a közös valuta bevezetése, ez pedig óriási kockázatokkal járna, kiszolgáltatottá válna a forint, ami a gazdasági növekedésre is kihatna.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!