Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Liberális gazdasági tervek a Fidesztől

2005.08.04. 10:10
A Fidesz volt gazdasági minisztere a Figyelőnek elmondta, hogy nem késhet tovább az államháztartási reform, és elmaradhatatlan a kisvállalkozások struktúraváltása is.

Matolcsy György a Figyelőnek adott interjújában radikális adóreform szükségességéről beszélt. A Fidesz volt gazdasági minisztere szerint konzultálni kell a vállalkozókkal, hogy felmérjék az igényeket, és hogy életképes gazdaságpolitikával állhassanak elő. Matolcsy elmondta, hogy a Fidesz szerint a következő négy évben két döntő áttörésre lenne szükség: az egyik az államháztartási reform, a másik a kisvállalkozási struktúraváltás. Szerintük az államnak az egészségügyért, az oktatásért és családi, gyermekvállalási programokért kell felelősséget vállalniuk, másért nem. Matolcsy úgy látja, hogy a mostani rendszer erőforrásait a bürokrácia fenntartására pazarolja.

Veszélyben

A második sarokpont, mondta a Fidesz politikusa a Figyelőnek, a kisvállalkozási struktúraváltás abból indul ki, hogy a foglalkoztatottak hetven százalékát adó szektorban körülbelül másfélmillió munkahely van veszélyben, mert a regionális verseny egyre éleződik. A kisvállalkozóknak nagyberuházásra van szükségük, hogy életképesek maradjanak, ehhez pedig kell az állami támogatás és a megfelelő gazdasági környezet.

Matolcsy fontosnak tartja, hogy az állam kimondja, melyik ágazatokat tartja életképesnek, támogatandónak. Szerinte ezek a logisztika, a tranzitgazdaság, a gyógyszeripar, a biotechnológia, Budapest, mint szolgáltató központ, az oktatás és a tudásgazdaság. Matolcsy úgy látja, a mostani kormányzat is ezeket tartja támogatandónak, de az elmélet nem megy át a gyakorlatba, nincs megfelelő állami segítség.

Csökkenő adók

Matolcsy a sarokpontokhoz szükséges támogatásokat a radikális adócsökkentésből származó bevételi többletből fedezné, írta meg a Figyelő. Mint azt a gazdaságpolitikus elmondta, Magyarországon jóval magasabb a nem adózók aránya, mint sok európai államban. Ha csökkennének az adók, és a szürke illetve feketegazdaság harmadát sikerülne kifehéríteni, az ezermilliárd forintos bevétellel járna.

Matolcsy szerint ha elmaradnak a reformok, veszélybe kerülhet a 2010-es eurócsatlakozás. Mivel a környező államok valószínűleg tartják az eredeti időpontot, előfordulhat, hogy Magyarországon késik egyedül a közös valuta bevezetése, ez pedig óriási kockázatokkal járna, kiszolgáltatottá válna a forint, ami a gazdasági növekedésre is kihatna.