Sára, Márió
2 °C
6 °C

Audi-indikátor: a megszorítások erősen visszafoghatják a növekedést

2006.10.20. 12:50
A Gyurcsány-csomag fékezi a növekedést és rontja a versenyképességet - londoni elemzők szerint ezt illusztrálja az Audi bejelentése, mely szerint felfüggeszti győri fejlesztéseit. Mind a cég, mind a gazdasági tárca megerősítette, hogy zajlanak a tárgyalások a folytatásról. A GKM szeretné, ha az Audi itt valósítaná meg új beruházásait, de nem mindenáron.

Az Audi autógyár szándéka, hogy a társaságokra kivetett szolidaritási adó miatt felfüggeszti öt évre szóló, egymilliárd eurós magyarországi beruházási tervét, újabb jelzése a kiigazító csomag növekedésfékező és versenyképességet rontó hatásának, Magyarország azonban továbbra is vonzó célterepe a külföldi működőtőkének, áll az egyik vezető londoni befektetési ház pénteki elemzésében. Egy másik londoni cég kommentárja szerint ugyanakkor a fejlemény jelzi, hogy egyes adóemelési intézkedések visszafelé sülhetnek el.

Előzőleg Lőre Péter, az Audi kommunikációs igazgatója megerősítette a Népszabadság Index által is szemlézett információit, miszerint Győrbe tervezett beruházásainak más közép-európai országokban keres telephelyet az Audi; a jövő évre tervezett győri fejlesztéseket a magyar szolidaritási adó miatt a német konszern igazgatótanácsa felfüggesztette. Tájékoztatása szerint államtitkári, miniszteri és miniszterelnöki szinten folynak a tárgyalások az ügyben, a kormány jelenlegi ajánlatát azonban az Audi nem tudja elfogadni.

Nem mindenáron

Ábrahám Gergely, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) szóvivője az MTI-nek megerősítette, hogy folynak a tárgyalások. Szavai szerint a tárca bízik abban, hogy ezek eredményre vezetnek. "Szeretnénk, hogy az Audi az új beruházását Magyarországon valósítsa meg, de nem mindenáron" - mondta.

Lőre Péter elmondta: a multinacionális vállalkozás úgy látja, nem jogos az új adó megfizetésére kötelezni, mivel Magyarország 2011-ig adómentességet garantált a győri Audi Hungaria Motor Kft.-nek. Az adómentességet a cég számára az Orbán-kormány idején módosított törvény tette lehetővé.

A kommunikációs vezető közölte: a jövő évre az előző évekhez hasonlóan 200-250 millió eurós beruházást szeretne megvalósítani a győri Audi. A fejlesztések a motorgyárat, a motorfejlesztő központot és esetleg a járműgyárat érintenék. A beruházások, mint eddig, újabb munkahelyeket teremtenének. Arról nem nyilatkozott a kommunikációs vezető, hogy mely országokban keres az Audi AG alkalmas telephelyet az új beruházásokhoz.

Versenyképesség

A Dresdner Kleinwort, a Dresdner Bank londoni befektetési részlege a hírt kommentáló, külön kiadott pénteki értékelésében azt írta: az Audi bejelentése világosan illusztrálja, hogy a költségvetési megszorítás sújtani fogja a beruházási kiadásokat és emiatt a gazdasági növekedést is (a ház jövőre reálértéken 2,2 százalékos GDP-bővülést vár Magyarországon).

Ennél is fontosabb azonban, hogy a csomag kérdéseket vet fel a többi térségbeli országhoz mért magyar versenyképességgel, valamint a magyar gazdaság további jelentős működőtőke-vonzó képességével kapcsolatban. Felmerül az a kérdés is, hogy a kormány szilárdan kitart-e reformprogramja mellett, vagy egyes intézkedéseket felvizez, annak érdekében, hogy megőrizze a Magyarország iránti vállalati érdeklődést, áll a DrK pénteki londoni elemzésében.

A kommentár szerint a ház továbbra is azzal számol, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szilárd marad a reformintézkedések ügyében, "legalábbis a legközelebbi negyedévekben".

Más cégek is

Az elemzés szerint Magyarország a költségvetési intézkedések ellenére is vonzó célterülete marad a közvetlen külföldi befektetéseknek, tekintettel elhelyezkedésére, és a meglehetősen alacsony munkaköltségekre. Emellett ha a kormány sikeresen keresztülhajtja a szerkezeti reformok némelyikét, azzal közpénzek szabadulnak fel, amelyeket át lehet csoportosítani az üzleti környezet javítására; ez jelentheti a takarékossági intézkedések részeként megemelt adóterhek részleges enyhítését.

A Dresdner Kleinwort "rövid távra ható negatív fejleménynek" ítéli az Audi közleményét, és számol azzal, hogy más cégek is hasonló bejelentéseket tesznek. A ház azonban ezzel együtt is fenntartja a következő évek magyarországi működőtőke-beáramlására érvényes pozitív kilátását.

Negyvenegyedik hely

A londoni Economist Intelligence Unit (EIU) - világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző és előrejelző háza - a múlt hónapban Londonban kiadott, öt évre szóló globális előrejelzésében azt írta, hogy Magyarország a várt éves nominális közvetlen befektetési értékek alapján éppen a világgazdaság középmezőnyében lesz. Az EIU 2010 végéig terjedő, átfogó prognózisa szerint az idén 1165,0 milliárd dollár lesz a világ 82 legnagyobb gazdaságában eszközölt külföldi működőtőke-befektetések összértéke, 22,0 százalékkal több a tavaly mért 954,8 milliárd dollárnál. A 2000-ben feljegyzett 1400 milliárd dolláros csúcs óta most először emelkedik ismét ezer milliárd dollár fölé a befektetett tőkeérték, állt a szeptember eleji EIU-előrejelzésben.

Magyarországra a londoni elemző csoport a 2006-2010-es előrejelzési időszakra éves átlagban 4,5 milliárd dollárnak megfelelő közvetlen külföldi befektetési értéket jósolt; ezzel a nominális értékkel a magyar gazdaság a 82 vizsgált ország közül a 41. helyre került.

Visszafelé sülhet el

Az Audi-bejelentést pénteken kommentálta a Goldman Sachs globális befektetési csoport londoni részlege is, amely "rossz hírnek" minősítette a fejleményt. A GS szerint a történtek azt jelzik, hogy egyes adóintézkedések "visszafelé sülhetnek el", és kevesebb bevétel-növekedéssel járhatnak a reméltnél.

A Goldman Sachs szerint a multinacionális vállalatoknak kevesebb érdekük fog fűződni ahhoz, hogy magyarországi leányvállalataiknál profitot mutassanak ki, ami azzal járhat, hogy az alacsonyabb működőtőke-beáramlás és az adórendszerrel kapcsolatos bizonytalanságok miatt csökken a magyar gazdaság növekedési potenciálja.

A ház szerint ezek a problémák nem fogják megakadályozni, hogy a kormány teljesítse a 2007-es költségvetési deficitcélt, de középtávon már gondokat okozhatnak, áll a Goldman Sachs pénteki londoni elemzésében.