Vásároljon luxusadó-kötelezettséget!

2006.05.25. 09:00
Akinek van elég pénze, hogy az átlagosnál magasabb színvonalú és jóval drágább lakásba költözzön, valószínűleg a budai hegyekben megbúvó villák közt kezd el válogatni. Pedig luxuslakások a pesti oldalon is találhatók, nemcsak a Belvárosban, hanem a külsőbb kerületekben is. Ám luxus és luxus között is nagy különbség van - és nemcsak az elhelyezkedésben.

Luxus alatt az ingatlanpiacon egy-egy lakás vagy ház olyan tulajdonságainak együttesét érthetjük, amelyek mindegyike az átlag feletti színvonalúvá teszi az adott ingatlant - véli Murányi Ákos, a Duna House Holding Kft. elemzési vezetője. Az egyik vezető hazai ingatlanforgalmazó cég szakértője szerint ilyen tulajdonság lehet a kivitelezéshez használt anyagok minősége, de még fontosabbak az átlaglakásban nem elérhető szolgáltatások. A dupla vagy még nagyobb garázs, a bel- vagy kültéri úszómedence, a szauna, a szolárium, de ilyen a berendezések automatizáltsága is.

A luxus egyik legjelentősebb ismérve az elhelyezkedés. Jellemző elvárás a panoráma, valamint a csendes, zöld környezet és a jó levegő, lakáson belül a nagy terek, a nagyméretű teraszok kialakítása. Luxuslakásokról jellemzően csak a külsőbb kerületekben beszélhetünk, a belső városrészekben ritkábban - főként a magasan lévő penthouse lakások esetén - közelíthető meg a luxusszínvonal.<>

Pasaréti villa 660 millióért

Luxuslakópark a Rómain
A Prestige-csoport beruházásában elkezdődött a 400 lakásos Rómaipark lakópark építése Budapesten, a III. kerületben. A tízmilliárd forintba kerülő beruházás lakásai magas műszaki színvonalat képviselnek. A várható négyzetméterárakról még nem nyilatkozott a fejlesztő. A fejlesztést végző Prestige-csoport építi a Duna túlsó partján, a Duna Plaza és a Marina Part között a 130 luxuslakást kínáló Prestige Towerst, amely ez év őszére készül el.

A 100 millió forintnál drágább ingatlanok kínálatában körülnézve szembetűnő, hogy - igazolva a prekoncepciókat - nagyobb részük a II., a III. és a XII. kerületben helyezkedik el. Itt sem mindegy, hogy hol és milyen minőségben épültek fel ezek az ingatlanok. Százmillió forintért Máriaremetén 200 négyzetméteres családi házat, a XII. kerületben 167 négyzetméteres luxuslakást lehet venni; utóbbi teraszáról szinte az egész várost látni. Csak érdekességképpen: százmillió forintért a jelenlegi 150 ezer forint körüli átlagkeresettel számolva nagyjából 670 hónapig, vagyis 56 évig kell dolgozni - és természetesen minden fillért félre kell tenni.

De ha összejöhet ennyi pénz - akár hat évtized szorgos munkájával, akár másképpen -, összejöhet 150 millió is. Ebből a Kelenvölgyben már hétszobás, 350 négyzetméteres ikerházfelet, Csillaghegyen hatszobás teljes családi házat vehetünk, utóbbihoz automata öntözőrendszer is jár. Csaknem ennyiért kapható a Várban is belső kétszintes, tetőtéri luxuslakás - a környéken egy új építésű lakás négyzetméteréért egymillió forintot is elkérhetnek.

Még ezek a 100-150 milliós vásárlások is aprópénzes üzletnek tűnhetnek, ha tudjuk, hogy a Városmajorban egy belső kétszintes, hatszobás, 290 négyzetméteres lakás induló ára 230 millió forint. Akiknek ez sem elég, a Gugger-hegyen minden extrával (úszómedence, szauna, őrház, fűthető terasz, kameraszoba) ellátott házat kaphatnak 450 millió forintért, vagy a Pasaréten 800 négyzetméteres, 14 szobás luxusvillát 660 millióért. Utóbbi 370 évnyi átlagbérbe kerül, és az éves luxusadója is 28 millió forint.

Pesti luxus fél áron

Százmillió fölötti árkategóriában pesti lakások főleg az V. kerületben és a Duna közelében vásárolhatók, de utóbbiak csak akkor, ha dunai panorámásak. A Duna House kínálatában több 200 négyzetméter körüli, Szabadság tér környéki, 4-5 szobás nagypolgári lakás szerepel, jellemzően 110 millió forint körüli árakon.

Hasonló összegért a VII. kerület megújuló részén egy új építésű társasház 336 négyzetméteres lakását lehet megvásárolni, exkluzív anyagokkal, burkolatokkal. A Párizsi utcában 250 négyzetméteres ingatlant kínálnak, az épület legfelső szintjén, jacuzzival, gőzkabinnal, közel 180 millió forintért, míg az Operával szemben egy 260 négyzetméteres igényesen rekonstruált lakástért 160 millió forintot kérnek.

A közhiedelemmel ellentétben a külső kerületekben is találhatók luxusszínvonalú ingatlanok. A XVI. kerületben 130-250 millió forint között mozognak az árak, ezért a pénzért 200-600 négyzetméteres, minden kényelmi berendezéssel felszerelt villák közül lehet válogatni - derül ki a Duna House adataiból. A XVII. kerületben a jellemző luxusárszint 110-150 millió forint környékén állapodott meg, amiért 400-600 négyzetméteres villákat is lehet kapni, vagyis a négyzetméterárak 350-450 ezer forinton, a budai árak felénél vannak.  • Hírek
  • Személyi kölcsön