Gusztáv
3 °C
6 °C

Virtuális kalapács az árverési maffia ellen

2007.10.02. 15:28
Az adózás rendjéről szóló törvény módosításával januártól az adóhivatal elektronikus árverésen is értékesítheti az adótartozások miatt lefoglalt ingó vagyontárgyakat. Ügyfélkapus regisztrációval bárki licitálhat, akár külföldről is. A kormány azt reméli, így visszaszorítható az elmúlt években tízmilliárdos kárt okozó árverési maffia. Kiskapuk azonban maradnak a rendszerben.

A hagyományos árverések és a pályázati értékesítés mellett januártól az interneten is áruba bocsáthatja az APEH az adótartozás miatt lefoglalt vagyontárgyakat – jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő. Egyelőre csak ingóságokra licitálhatunk online, az ingatlanok elektronikus értékesítéséhez ugyanis nem lett volna elég az adózás rendjéről szóló törvényt módosítani.

A jogszabály nem ad prioritást az elektronikus aukciónak, vagyis az adóhivatal döntheti el, az egyes vagyontárgyakat online vagy hagyományos úton próbálja-e meg értékesíteni. A törvénytervezet csak azt írja elő, hogy az adóhivatal egyszer kísérelheti meg az elektronikus értékesítést, ha az sikertelen, akkor a már meglévő módszerekkel próbálhatják eladni a lefoglalt vagyontárgyakat – közölte Várszeghi György, az adóhivatal árverezési főosztályának vezetője. Hozzátette: a személygépjárműveket és a nagyobb értékű ingóságokat valószínűleg online értékesítik majd.

Hagyományos árverést többször is tarthatnak. Ha egy ingóságot minimális áron sem tudnak értékesíteni, még egyszer árverésre bocsáthatják. Ha az az árverés is sikertelen, a lefoglalást fel kell oldani, vagyis az adós visszakapja tulajdonát. Az ingatlanok hathavonta mehetnek kalapács alá, és akárhányszor megkísérelhető az eladásuk.

Mit vehetnénk az APEH-től? - klikk a képre
Miket gyűjt az APEH? - klikk a képre

Az internetes árverésre hat napot szánnak, a licitálás vége a hatodik nap 24. órája. Ez az időtartam egyszer 24 órával meghosszabbítható lesz, ha a szolgáltatónál üzemzavar adódik. Az árverésen – amelynek feltehetően egy, az APEH honlapján hoznak létre alszájtot – ügyfélkapus regisztrációval lehet részt venni. Az internet adta lehetőségeket elvileg a világ bármely pontjáról bárki kihasználhatja – feltéve, hogy előtte járt egy magyarországi okmányirodában, ahol regisztrálta magát az ügyfélkapu használatára.

A kormány az elektronikus árverés lehetőségének a megteremtésével az árverési maffiát igyekszik visszaszorítani. Budai Bernadett felidézte, hogy 2005 és 2007 között több mint 3200 árverésen az adóhivatal összesen mintegy 19 milliárd forintnyi, adótartozás fejében lefoglalt vagyontárgyat szeretett volna értékesíteni. A befolyt bevétel azonban mindössze 3 milliárd forint volt, miután a kormányszóvivő szavaival élve szervezett csoportok "rávették" az érdeklődőket, hogy ne licitáljanak, de legalábbis egy bizonyos ár fölé ne menjenek.

. 2004 2005 2006
ingó ingatlan összesen ingó ingatlan összesen ingó ingatlan összesen
Foglalt érték (milliárd forint) 33,343 20,4 53,743 37,547 19,439 56,986 31,996 13,564 45,560
Árverezett vagyontárgyak száma (db) 3231 638 3869 3658 711 4369 4350 1002 5352
Az árverezett vagyontárgyak becsértéke (milliárd forint) 3,677 1,3 4,977 3,954 1,13 5,084 5,032 3,075 8,107
Befolyt bevétel (milliárd forint) 0,722 0,386 1,108 0,567 0,446 1,013 0,8 0,422 1,222
Forrás: APEH

A hiénák miatt bukik az APEH és bukik az adós is. Utóbbinak ugyanis egymilliós adótartozás esetén akár négymillió forintnyi ingóságát is elárverezhetik, mire a pénzéhez jut, míg az adóhivatal egy helyett akár négy-öt árverést is tarthat, hogy hozzájusson egyetlen vagyontárgy normál becsértékének megfelelő összeghez.

Az adatok ráadásul évről évre romló tendenciát mutatnak. Tavaly 45,56 milliárd forintnyi ingó és ingatlanvagyont foglalt le adótartozás miatt az APEH, ezekből 8,1 milliárd forint volt az árverésre bocsátott tárgyak értéke, ám az adóhivatal kasszájába csak 1,222 milliárd forint folyt be, vagyis a három év alatt elért egyhatodos bevétel arány tavaly már csak egynyolcados volt.

Az árverési maffia azt tudja kihasználni, hogy a jelenlegi előírások szerint a licitálás eredményes, ha a kikiáltási ár 25 – ingatlanok esetén 50 százalékát – elérték. Ez a szabály annyiban változik januártól, hogy elektronikus eljárásban az ingóságokat legalább 50, az ingatlanokat 60 százalékos áron lehet értékesíteni, valamint ennyire lehet csökkenteni az árat a pályázati értékesítés esetén, ami növelheti a kereskedők érdeklődését a lefoglalt vagyontárgyak iránt (a hagyományos árverésben viszont marad a 25 és 50 százalékos szint).

Az internetes árverés jelentette anonimitás ezzel szemben biztonságot nyújt a licitek résztvevőinek, legalábbis a kormány szerint. Kiskapu azért az új rendszerben is marad. Miután a jogszabályok szerint automatikusan a második helyezett az árverés győztese, ha a legmagasabb árat ajánló visszalép (és a harmadik, ha a második is, és így tovább). Így ha valaki ügyfélkaput regisztráltat egy vagy több hajléktalannak, majd a regisztrált(ak) nevében olyan magas árat ajánl, amivel a többi árverezőt elriasztja, saját, viszonylag kedvező ajánlatával juthat a virtuális kalapács alá került termékhez. Neki ugyanis csak az általa ajánlott összeget kell kifizetnie, a különbözetet az APEH-nek kell behajtania a visszalépett győztestől, ami egy hajléktalan esetében reménytelennek tűnik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!