Viola
-6 °C
0 °C

A Cinecittá és a Bavaria fejlesztené a Mafilmet

2005.12.15. 08:39
Kapcsolódó cikkek (1)
A korábbi tervekkel ellentétben a költségvetési törvény helyett a mozgóképről szóló jogszabály januárban esedékes módosításába került be a Mafilm Rt. ÁPV Rt.-től a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) tulajdonába való átadása.

A kormány döntése szerint a jelenleg 86 százalékban az ÁPV Rt. tulajdonában lévő Mafilm pénzbeli térítés nélkül átkerül a jelenleg kisebbségi tulajdonos MMK-hoz, egy vétójogot biztosító szavazatelsőbbségi részvényen (aranyrészvényen) kívül, amely az állam tulajdonában marad. (A Magyar Filmlaboratórium Kft. is közalapítványi tulajdonba kerül ily módon, kivéve egy állami, 100 ezer forint névértékű szavazatelsőbbségi jogot biztosító üzletrészt.)

Itt forgatnak
Magyarországon készült például angol pénzből Agnieszka Holland Copying Beethoven című produkciója a magyar Eurofilm Stúdió ft. bérmunkájával (a gyártók mintegy 600 millió forintot költöttek el Magyarországon). Magyar, olasz és angol koprodukcióban a Mafilm műtermeiben forgatták a The moon and the stars című, 10 millió eurós költségvetésű filmet is - a kiadások harmadát hagyták itt az alkotók. Csaknem száz százalékban magyar helyszíneken, köztük a Mafilm fóti telephelyén készült a 20th Century Fox új tudományos-fantasztikus filmje, a 40 millió dollár büdzséjű Eragon is.

Eszerint a kormány kitart korábbi, az MMK-nak tett ígérete mellett, annak ellenére, hogy az ÁPV Rt. szakértői csak a vagyonkezelői jogokat adnák át a közalapítványnak vagy - a producerek többségével egyetértésben - a teljes privatizációt támogatnák, hiszen az MMK-nak nincs forrása a filmgyár fejlesztésére.

A közalapítvány ugyanakkor több befektetővel is tárgyalt a Mafilm-stúdiók korszerűsítéséről és újak építéséről az üzemeltetői jogokért cserébe. Eddig az olasz - Európa legnagyobb stúdiókomplexumával rendelkező - Cinecittá és a német Bavaria filmstúdiók üzemeltetői érdeklődtek a befektetési lehetőség iránt, valamint a szintén német Babelsberg Film GmbH-val tárgyal az MMK.

A stúdiófejlesztés első körben legalább ötmilliárd forintot igényel. A holdingként működő Mafilm-csoport árbevétele az idén várhatóan jóval meghaladja a kétmilliárd forintot, amely mintegy 30 százalékos növekedés lenne tavalyhoz képest. A stúdiókat bérlő külföldi forgatócsoportok jelenléte elsősorban a 20 százalékos adókedvezménynek köszönhető.