Emőke
-4 °C
9 °C

Zuhan a mozilátogatók száma

2005.12.15. 08:09
Csakis Harry Potterben, King Kongban és a Narmia krónikáiban bízhatnak a hazai mozik és a nagy filmforgalmazók, az év első tíz hónapban ugyanis kiábrándítóan alakult a helyzet a piacon.

Ez év január és október között 9,67 millióan látogattak el a hazai mozikba, s ez közel 20 százalékos forgalomcsökkenést jelent az előző év hasonló időszakához képest - tudta meg a Világgazdaság. A Filmforgalmazók Egyesületének (FE) adatai szerint ez egyben azt is jelenti, hogy számottevően visszaestek a vizsgált időszakban a mozik bevételei is. Amíg 2004 első tíz hónapjában 9,24 milliárd forintos bevételt könyvelhettek el, addig az idén 7,74 milliárd folyt be a kasszájukba. A csökkenő tendencia egyébként az egész világ mozis piacára jellemző.

Rajtaütés
Több mint 5000 DVD-t és CD-t foglalt le a rendőrség egy budapesti bérházban. A rajtaütés nyomán DVD-másolás közben fogtak el két személyt is. Ez az eddigi legnagyobb kalózműhely-felderítés, akár 18 DVD-t is tudtak egyszerre másolni. A hamisítványokat tokkal és a nyomtatóval elkészített filmborító-másolatokkal látták el.

Bálint Péter, a UIP Dunafilm igazgatója szerint a hátralévő időszakban még jelentősen változhat a helyzet, miután olyan nagy volumenű produkciók kerültek a mozikba, mint amilyen Harry Potter vagy a King Kong. A szakember véleménye szerint e filmek kapcsán a december legalább olyan erős lehet, mint amilyen az elmúlt három hónap együttesen volt. Tény: a Harry Potter hatalmas lendülettel kezdett a hazai mozikban is. December elseje és hetedike között messze a legnézettebb filmnek bizonyult. Öszszes nézőszáma a bemutatót követően már 127,7 ezernél tart, és az összes bevétel is túllépte már a 122 millió forintot.

A mozik és filmforgalmazók helyzete a jövőben sem lesz sokkal könnyebb az internetről illegálisan letöltött filmek, a kalózkiadványok, valamint a hipermarketekben dömpingáron kínált DVD-k miatt.

Ha a filmkínálat nem változik, illetve nem következik be valami forradalmi technológiai változás, akkor további csökkenés várható Magyarországon és az egész világ mozipiacán - véli Feldmájer Sándor, a Filmforgalmazók Egyesületének alelnöke. A mozik forgalma évek óta csökken. Az FE statisztikái szerint amíg 1997-ben még 16,8 millió érdeklődőt fogadtak a filmszínházak, addig tavaly már csak hárommillióval kevesebben, 13,7 millióan váltottak jegyet.