Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Több lehetőséget kell kínálniuk a nyugdíjpénztáraknak

2006.09.19. 12:59
Az elmúlt hónapokban a kormányzat számos olyan jogszabályi változást vezetett be, amelyek jelentõsen megváltoztatják a magánnyugdíjppénztári rendszer mûködési környezetét.

Az elmúlt hónapokban számos olyan jogszabályi változás vált ismertté, amelyek megváltoztatják a magánnyugdíjpénztári rendszer mûködési környezetét. Az egyik legjelentõsebb változás, a kamatadó bevezetése azonban nem érinti a pénztárakat, a nyugdíjpénztári befizetések adómentesek maradnak.

A törvényi elõírások 2007-tõl maximálják a nyugdíjpénztárak mûködési költségszintjét, vagyis január 1-jétõl a költségek nem haladhatják meg a hat százalékot. Ez a limit 2008-ra 4,5 százalék alá csökken.

A pénztári megtakarításokat érintõ legjelentõsebb változás a választható portfoliók kötelezõ bevezetése. 2009-tõl a magánnyugdíjpénztárak kötelesek legalább három alternatívát kínálni a tagoknak: klasszikus, kiegyensúlyozott, illetve növekedési portfolió. Ezek eltérõ kockázati és várható hozamszinttel rendelkeznek. Ha a pénztártag nem választ önkéntesen portfoliót, akkor a nyugdíjazásig hátralévõ évek száma alapján sorolják be automatikusan.

Az Évgyûrûk Magánnyugdíjpénztár vezetõi szerint a változással az átlagos részvényarány növekedni fog. Nemzetközi példák alapján megállapítható, hogy nincs egységes gyakorlat: sem földrajzi, sem gazdasági fejlettség alapján nem állapítható meg szûken értelmezhetõ átlag a részvényarányokra.

Az Évgyûrûk Magánnyugdíjpénztár a részvényarány portfolión belüli súlyának jelentõs növelésérõl döntött. Augusztus végén egyébként 30,8 százalékot ért el a részvények aránya a nyugdíjpénztárnál.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!