Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több lehetőséget kell kínálniuk a nyugdíjpénztáraknak

2006.09.19. 12:59
Az elmúlt hónapokban a kormányzat számos olyan jogszabályi változást vezetett be, amelyek jelentõsen megváltoztatják a magánnyugdíjppénztári rendszer mûködési környezetét.

Az elmúlt hónapokban számos olyan jogszabályi változás vált ismertté, amelyek megváltoztatják a magánnyugdíjpénztári rendszer mûködési környezetét. Az egyik legjelentõsebb változás, a kamatadó bevezetése azonban nem érinti a pénztárakat, a nyugdíjpénztári befizetések adómentesek maradnak.

A törvényi elõírások 2007-tõl maximálják a nyugdíjpénztárak mûködési költségszintjét, vagyis január 1-jétõl a költségek nem haladhatják meg a hat százalékot. Ez a limit 2008-ra 4,5 százalék alá csökken.

A pénztári megtakarításokat érintõ legjelentõsebb változás a választható portfoliók kötelezõ bevezetése. 2009-tõl a magánnyugdíjpénztárak kötelesek legalább három alternatívát kínálni a tagoknak: klasszikus, kiegyensúlyozott, illetve növekedési portfolió. Ezek eltérõ kockázati és várható hozamszinttel rendelkeznek. Ha a pénztártag nem választ önkéntesen portfoliót, akkor a nyugdíjazásig hátralévõ évek száma alapján sorolják be automatikusan.

Az Évgyûrûk Magánnyugdíjpénztár vezetõi szerint a változással az átlagos részvényarány növekedni fog. Nemzetközi példák alapján megállapítható, hogy nincs egységes gyakorlat: sem földrajzi, sem gazdasági fejlettség alapján nem állapítható meg szûken értelmezhetõ átlag a részvényarányokra.

Az Évgyûrûk Magánnyugdíjpénztár a részvényarány portfolión belüli súlyának jelentõs növelésérõl döntött. Augusztus végén egyébként 30,8 százalékot ért el a részvények aránya a nyugdíjpénztárnál.