Aláírásgyűjtést indít a Magyar Hírlap szerkesztősége

2004.11.03. 18:51
A lapot kiadó Ringier elutasította a szerkesztőség ajánlatát, hogy felmondási ideje alatt akár ingyen is dolgoznának. A kiadónak péntekig kell megállapodnia a két komoly érdeklődő egyikével, egyébként a Magyar Hírlap szombaton jelenik meg utoljára.
A Magyar Hírlap bezárásának múlt heti bejelentése nyomán két komoly befektető jelentkezett, akikkel a kiadó folyamatosan tárgyal - közölte a Ringier Kiadói Kft. ügyvezetője.

"Ezen túl további három új jelentkező is felbukkant, akikkel a kiadó vezetői akár egész éjjel is hajlandóak tárgyalni a lap megmentése érdekében. A tárgyalásokba a kiadó vezetése a szerkesztőség vezetőjét is bevonta, amely így megismerte az eddig jelentkezett érdeklődőket" - áll Papp Béla közleményében.

Közlése szerint a Magyar Hírlap szerkesztősége által a lap keddi és szerdai számában megjelent, folytatásra vonatkozó ajánlatáról a kiadó vezetőivel kedden reggel tárgyalt a két fél.

A kiadó vezetői kérték, hogy az ajánlatot még kedden írásban juttassák el a tulajdonos képviselőjéhez azért, hogy a döntés mihamarabb megszülethessen.

"Ez az ajánlat szerda délután 13.17-kor érkezett meg a kiadó vezetőihez egy 15 órai ultimátum kíséretében" - írta Papp Béla.

A közlemény szerint "az ajánlatot megvizsgálta a cégvezetés és számos olyan kérdés merült fel, amelyek akadályozzák a döntés meghozatalát, így a kérés - szolid becslések mellett is - további 40 millió forintos addicionális veszteséget okoz a Ringier kiadónak, miközben ennek semmilyen fedezete nem látszik".

A Szerkesztőség ugyan lemond a fizetéséről, de kéri a papír, nyomda, hirdetési költségek, szállítás, terjesztés fedezetét, amelyekkel szemben a bevételek erőteljesen csökkennek - például hirdetési bevételekre a korábban tervezett 100 millió forint helyett 30-40 millió forint várható - jegyzi meg az ügyvezető.

Papp Béla közlése szerint a szerkesztőségi delegáció által vázolt megoldás - sem az azt több mint egy nappal később követő írásos feljegyzés - nem pontosította a felek között a folytatásra vonatkozó értékesítési jogokat és kereteket.

"A tárgyalások során a szerkesztőségi delegáció inkább arra utalt, hogy szerinte egy több mint 1 milliárd forintos éves árbevételű céget hajlandó lenne eladni akár 1 forintért is. Ez a tulajdonosnak nem elfogadható megoldás" - írta Papp Béla.

A Ringier Kiadói Kft. ügyvezetője szerint "a bejelentés miatt folyó tárgyalások időszakára fontos, hogy a szerkesztőség nyugalmat, összetartást és egységet mutasson, amely lehetőséget ad a tárgyalások sikeres lezárására. Csakis így van mód arra, hogy a lap további működése biztosítható legyen".

Aláírást gyűjtenek a lap megmentésére

Szombathy Pál főszerkesztő szerdán, a Ringier-közleményt megelőzően sajtótájékoztatón jelentette be, a szerkesztőség aláírásgyűjtést indít az újság megmentése érdekében.

Mint elmondta, napokkal korábbi, a lap ingyen készítéséről szóló ajánlatuk visszautasításaként értékelik a kiadó közléseit.

"A hátralévő két napban indítunk egy mozgalmat, aláírásokkal, hátha lesz befektetőnk" - mondta a főszerkesztő. A mozgalomnak az volna a lényege, hogy "emberek aláírásukkal vállalják, a jövőben elő fognak fizetni a Magyar Hírlapra".

"Ezzel valamifajta hitet is tesznek amellett, hogy folytatni kell, folytatni lehet, és folytatni fogjuk" - mondta Szombathy Pál.  • Hírek
  • Hírek