Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Megint változtak az adótörvények

2008.05.03. 20:12
Alig kezdődött meg az ötödik hónap az évben, immár harmadszor változtak az adótörvények. Januártól a rendes évi adómódosulásoknak megfelelően újra kellett tanulni az adójogszabályainkat. Február végén azonban a Pénzügyminisztérium egy mini-adócsomagot nyújtott be a parlament elé, amelyet márciusban ki is hirdettek. Az abban foglalt változások egy része március közepén, másik részük pedig most, május 1-jén lépett hatályba.

Két lényeges ponton kell most felfrissítenünk tudásunkat az adótörvényeinkről. Egyrészt szűkítik, egyértelműbbé teszik a fordított áfafizetés alá tartozó szolgáltatások körét.

Értelmezési vitákat generált ugyanis eddig a fordított áfafizetésnek az a része, amely az ingatlannal kapcsolatos szolgáltatásokra vonatkozott. Mostantól a fordított áfafizetés csak "az ingatlan létrehozatalára, bővítésére, átalakítására vagy egyéb megváltoztatására - ideértve az ingatlan bontással történő megszüntetését is - irányuló építési-szerelési és egyéb szerelési szolgáltatásokra" terjed ki. További feltétel, hogy ezen szolgáltatások építési hatósági engedélyköteles tevékenységhez kell hogy kapcsolódjanak.

A másik májustól érvényben levő szabály értelmében áfakötelessé vált a közétkeztetés. A bölcsődei, óvodai és kollégiumi étkeztetés januártól áfamentes lett, ám az újraírás nyomán ezentúl az áfaköteles körbe tartozik (kivéve, ha azt ingyenesen nyújtják). Azt egyelőre nehéz megmondani, hogy a mostani változás áremelést generál-e. A törvény arról rendelkezik, hogy az a fenntartó - legyen az állami, önkormányzati vagy magánintézmény -, amely januárban az adómentessé váláskor nem csökkentette a térítési díjat, az most nem emelheti meg az étkeztetés árát az adóváltozás miatt.