Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyurcsány szembefordult önmagával

2008.03.10. 20:44
Vaskos meglepetéssel szolgált a mini-adócsomagról tartott mai parlamenti szavazás. Lényegében elvetették az érték alapú ingatlanadót. Mellesleg korrigálták az áfatörvényt és az adózás rendjét is.

Egyértelmű és a népszavazás előtti retorikáját, cselekedeteit meghazudtoló hátraarcot hajtott végre Gyurcsány Ferenc kormányfő a mini-adócsomag mai parlamenti szavazásán. A miniszterelnök igen gombot nyomott arra a módosító javaslatra, amely gyakorlatilag visszacsinál mindent, amit a kabinet tavaly év végén kiharcolt az érték alapú ingatlanadó terén, és lényegében az adó halva születését eredményezi a 2009-es hatálybalépéskor.

De nincs ezzel egyedül, sőt. Az a Kóka János is megszavazta a szóban forgó, az érték alapú ingatlanadót tehát lenullázó indítványt, aki tavaly SZDSZ-elnökként még a bevezetés élharcosa volt. Kóka most egyébként frakciója ellen szavazott, ugyanis a liberális képviselőcsoportból tizenegynéhányan az indítvány ellen voksoltak.

A kormánytagok most máshogy gondolták

A kormány MSZP-s tagjai - Veres János pénzügyminiszter kivételével - úgyszintén az érték alapú ingatlanadó halálát kívánták. A fajsúlyosabb szocialista politikusok közül Kiss Pétertől kezdve Hiller Istvánon és Lendvai Ildikón át Katona Béláig szavazatukkal a szakmailag egyértelműen indokolt érték alapú ingatlanadó ellen foglaltak állást. (Szili Katalin házelnök viszont Veres Jánossal együtt a kormánytöbbség ellen szavazott.)

Tették ezt úgy, hogy tavaly ősszel a szocialista miniszterek szembehelyezkedtek frakciójukkal és voksaikkal az érték alapú ingatlanadó 2009-es bevezetésében segédkeztek. Sőt: a kormány a múlt heti ülésén is még az érték alapú ingatlanadót "kiherélő" módosító javaslat ellen foglalt állást, a szavazás előtti felszólalásában pedig Veres János pénzügyminiszter is megerősítette ezt. Mindez azonban mit sem számított, a szocialista kormánytagok - egy kivétellel - megváltoztatva véleményüket a pokolra küldték az érték alapú ingatlanadót.

Erről szól

Az a módosító indítvány, amely döntő többséggel átment a Házon és amely az érték alapú ingatlanadó 2009-es halva születését eredményezi, megengedi az önkormányzatoknak, hogy háromféle adóaalap-számítási mód közül válasszanak jövőre. A mai kettő mellett az érték alapú számítási módot is választhatják, ám szinte biztos, hogy nem fogják, mivel a mai kétféle adómegállapítási mód sokkal kisebb adóterhet rak a települések lakóira, illetve az ott működő cégekre, mint amit az érték alapú ingatlanadó róna.

Az érték alapú ingatlanadóba már háromszor beletörött a mindenkori kormány bicskája. Először még Járai Zsigmond pénzügyminisztersége idején merült fel komolyabban az érték alapú ingatlanadó bevezetésének gondolata, de elvetették. Aztán 2003 őszén László Csaba minisztersége idején táncolt vissza a koalíció. A mostani kabinet eredetileg 2008-ban akarta bevezetni az adót, végül nagy nehézségek árán az egy évvel későbbi, 2009-es életbe lépést foglaltatta törvénybe a parlamenttel. Most azonban - formálisan nem, de valójában - ismét meghátrált a koalíció.

Az érték alapú ingatlanadó halálát egyébként nemcsak a szocialista frakció kívánta, hanem a liberálisokon kívül minden más képviselőcsoport is, köztük természetesen a Fidesz frakciója is. A pártok közötti konszenzus egy szakmailag abszolút indokolt adó ellen jött létre tehát.

Volt más is szerencsére

A ma megszavazott mini-adócsomagban egyébként nemcsak az érték alapú ingatlanadó halva születését biztosító paragrafusok vannak. A már hatályos, a közbeszerzésekhez szükséges nullás adóigazolásokra vonatkozó szabályt gyorsan hatályon kívül helyezik úgy, hogy 2009. január 1-jén ismét életbe léptetik azokat. Addig a kifizetésekhez nem kell adóigazolást beszerezni.

Több ponton korrigálják még az újrakodifikált áfatörvényt is. Ennek keretében szűkítik azoknak a szolgáltatásoknak a körét, amelyekre fordított áfafizetést kell alkalmazni. Május 1-jétől így a fordított áfafizetés csak "az ingatlan létrehozatalára, bővítésére, átalakítására és egyéb megváltoztatására irányuló építési-szerelési és egyéb szolgáltatásokra" terjed ki. Korrigálják az ingatlanok bérbeadására vonatkozó szabályokat, áfamentessé teszik a közszolgáltató szerv, intézmény által nyújtott szolgáltatásokat - mint például az óvodai, iskolai étkeztetést. És még egy-két pontot változtatnak, de erről bővebben már nemrég írtunk.