Gusztáv
-4 °C
1 °C

Egy forint a Malévért?

2004.12.13. 13:39
Egy forintot akart a Malévért kínálni az előző pályázaton is indult ASK befektetői csoport, de a pályázati feltételekhez igazodva végül a bánatpénzzel megegyező 150 milliós vételi ajánlatot tette - tájékoztatta a társaság az Indexet. Az ÁPV Rt. ezekben a napokban véglegesíti az újabb pályázatot.
Újra versenybe száll a Malévért az Aviation Solutions Konzorcium (ASI), amely magyar és külföldi tagokból álló konzorciumot szervezett, és az előző pályázaton is indult. A befektetői csoport Indexhez eljuttatott közleménye szerint a nemzeti légitársaság megmentése nemzeti érdek. A Malév állami kézben tartása azonban az adófizetők több tízmilliárdjába kerül.

Milliárdos segítség

Az ASI szerint a pénzügyi gondokkal küszködő vállalat valós értéke nehezen meghatározható. Ebben az évben milliárdokat juttatott az állam a légitársaságnak, mely tavaly 13,5 milliárd forintos hiánnyal zárta az évet.

Ezt figyelembe véve a befektetői csoport egy forintot akart a Malévért kínálni, de a pályázati feltételekhez igazodva végül a bánatpénzzel megegyező, 150 millió forintos vételár mellett döntött. A konzorcium szerint már az előző fordulón korrekt pályázatot adtak be.

Kevés érdeklődő

Az ÁPV Rt. november közepén eredménytelennek és érvénytelennek minősítette a szeptemberben kiírt privatizációs pályázatot. Az egyetlen érvényes pályázattevő, az Aviation Solutions pályázata ugyanis az egyik kiírási pontnak nem tett eleget.

Akkor négy társaság vásárolta meg a tenderdokumentumot. Ezek között volt az Euroinvest, izlandi Iceland Air és a kínai Hainan is.