Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Nem kellett senkinek a Malév

2004.11.18. 16:45
Eredménytelen és érvénytelen lett a Malév privatizációs pályázata - erősítette meg lapunknak a Napi Online információját az ÁPV Rt. Az egyetlen érvényes pályázatot beadó cég pályázata egyik kiírási pontnak sem felelt meg.
Eredménytelen és érvénytelennek minősítette az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. a szeptemberben kiírt privatizációs pályázatot - erősítette meg az Indexnek a Napi Online információját az ÁPV Rt. Az egyetlen érvényes pályázattevő, az Aviation Solutions International (ASI) pályázata ugyanis az egyik kiírási pontnak nem tett eleget. Az ÁPV Rt. úgy ítélte meg, hogy a pályázó nem tett eleget elvárt mértékben a Malév privatizációs koncepciójáról szóló kormányhatározaton alapuló pályázati kiírásnak. Az ASI az egykori Malév-vezérhez, Kovács Ferenchez, illetve a Wizz Air fapados légitársaságban részesedéssel bíró Tiara nevű cég elnökéhez, Virágh Attilához köthető.

Megint újabb pályázat

A privatizációs szervezet, az iparág piaci környezetének újbóli vizsgálata után hamarosan, új pályázatot ír ki a légitársaság értékesítésére.

A magánosításra azért most került volna sor, mert a 2001-es sikertelen privatizációs kísérlet óta a Malév is javított eredményein és a külső gazdasági környezet is kedvezőbb - mondta korábban a légitársaság szóvivője.

Nemzeti jelleg

Az ÁPV Rt. 2004. szeptember hetedikén tette közzé a Malév 99,95 százalékos részvénycsomagjának eladásáról szóló pályázati felhívását. A jelentkezőknek a vételáron kívül tőkeemelésre is kötelezettséget kellett vállalniuk. A feltételek szerint a tőkeemelés első részét készpénzben, a részvényekre vonatkozó adásvételi szerződés hatálybalépésétől számított harminc napon belül kellett volna teljesíteni.

További feltétel volt, hogy az ajánlattevő biztosítékokkal alátámasztva mutassa be a Malév hitelállományáért való helytállás módját, továbbá a "nemzeti légitársaság" státusra vonatkozó elképzelését. A privatizációs törvény előírása alapján a Malév többségi részesedését olyan befektető szerezheti meg, aki a munkavállalók foglalkoztatására, illetve munkakörülményeik javítására megfelelő biztosítékokkal alátámasztott szerződéses kötelezettséget vállal.

Négy nem komoly érdeklődő

Négy társaság vásárolta meg a tenderdokumentumot. Az Euroinvest képviselője elismerte, hogy érdeklődtek a nemzeti légitársaság iránt, de a Malév helyzetének megismerése után az Euroinvestnek nem volt vállalható a pályázaton történő megjelenés.

Hírbe hozták még vevőként az izlandi Iceland Airt és a kínai Hainant is. Sokáig úgy tűnt a kínai cég fogja megvenni a Malévot, de a cég jelezte, hogy mégsem indul a tenderen. Az október huszadikai határidőig egy ajánlat érkezett a Malév Rt. privatizációs pályázatára.