Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Mégis kínai lesz a Malév?

2004.10.20. 10:12
A Népszabadság információi szerint a kínai Hainan légitársaság újra képbe került a Malév privatizációval kapcsolatban. Szerdán van a pályázatok leadási határideje, a kínai céggel együttműködő Euroinvest Rt. kedvezőbb feltételekért lobbizik.
A lap információi szerint a kínai Hainan Airlines a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó Euroinvest Rt.-vel szándéknyilatkozatot írt alá amely szerint a Malév megvásárlása esetén a Hainan kizárólagos stratégiai partnerként venne részt a magyar légi cég talpra állításában.

Változhat

A Malév privatizációs pályázatának leadási határideje ma délután kettőkor jár le, a pályázat megírásához szükséges információs anyagot négy társaság, köztük az Euroinvest Rt. váltotta ki. A Népszabadság információi szerint azonban valószínűtlen hogy a jelenlegi feltételek mellett Demján cége pályázna, inkább a kivárás stratégiája valószínűsíthető. Mivel a Malév több tízmilliárdos hitelállománya a kormány számára komoly problémát jelent, korántsem lenne meglepő, ha az Euroinvest Rt.-nek kedvezőbb feltételeket sikerülne kialkudnia.

Mint azt megírtuk, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. szeptember kilencedikén kiírta a Malév Rt. privatizációs pályázatát. Az érdeklődők a 99,950 százalékot és 3,5 milliárd forint névértéket képviselő részvénycsomagra pályázhatnak az ajánlati ár megjelölésével.

Már érdeklődött

A nemzeti légitársaság vevőjének a vételár kilencven százalékát készpénzben kell kifizetnie. Lehetőség van arra is, hogy a maradék tíz százalékot kárpótlási jegyben fizessék ki. Az árat egy összegben kell kifizetni.

Az érdeklődőknek pályázatában be kell mutatni, hogyan kívánja fenntartani a "nemzeti légitársaság" jellemzőit. A vételi ajánlat komolyságát 150 millió forint befizetésével kell igazolni, vagyis az érdeklődőknek az ajánlat benyújtásával együtt ennyi "bánatpénzt" kell befizetnie egy számlára.

A Hainan visszatérése meglepetés, mert a cég augusztusban már nem kívánt részt venni a pályázaton. Kína negyedik legnagyobb légitársasága már érdeklődött a Malév iránt. A Hainan-csoport elnöke azt nyilatkozta, hogy megtartanák a Malév nevet és a cég nemzeti jellegét.