Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Air Bridge fizetett volna többet a Malévért

2005.08.29. 08:07
Sikertelenül zárult a Malév Rt. privatizációs pályázata, mert az ÁPV Rt. szerint nem érkezett be megfelelő ajánlat. A legtöbbet az Air Bridge kínálta.

Az eladásról szóló döntés nélkül zárta le a Malév Rt. privatizációját az ÁPV Rt. - ismertette a vagyonkezelő igazgatóságának pénteki döntését Mészáros Tamás, az ÁPV Rt. elnöke. A hivatalos indoklás szerint a pályázók - vagyis a magyar-orosz vegyes tulajdonú Air Bridge Rt. és a magyar tulajdonosok által létrehozott ASBK Kft. - saját lehetőségeik határán tették meg vállalásaikat, s egyik ajánlat sem szolgálta teljes körűen a vagyonkezelő összetett privatizációs céljait.

Hamis állítások

Veres János pénzügyminiszter elmondta, hogy az elmúlt idők politikai szócsatáiban elhangzott állításokra - például azon fideszes kijelentésre, hogy 160 millió forintért adnák el a céget - a kormányzat a pályázat miatt nem tudott konkrétumokkal reagálni, most azonban feltárta a pályázók ajánlatait. Ebből pedig az derül ki, hogy az Air Bridge egymilliárd forintot ajánlott a Malév részvényeiért (szemben azon sajtóértesülésekkel, melyek 150 millió forintról szóltak).

A „félreértés" hátterében pedig az állhat, hogy bár valóban mindkét cég hasonló, 150 millió forintos ajánlatot tett, de miután az ÁPV Rt. csak az általa jobb ajánlatot tevő Air Bridge Rt.-vel kezdte meg a tárgyalásokat, a cég ezek során megemelte korábbi ajánlatát. A fenti körülmény miatt az nem derülhetett ki, hogy az ASBK kész lett volna-e hasonlóra, e céggel ugyanis a későbbiekben már nem folytattak tárgyalást.

Megfigyelők szerint célszerűbb lett volna, ha a vagyonkezelő az utolsó pillanatig mindkét társasággal párhuzamosan folytatta volna a megbeszéléseket, annál is inkább, mert azt maga az ÁPV Rt. is elismeri, hogy a két ajánlat üzleti tartalma közel azonos volt.

Veres János pénzügyminiszter bejelentette: csak a Budapest Airport (BA) Rt. - várhatóan az év végéig befejeződő - privatizációja után írnak ki újabb pályázatot a cég értékesítésére. Veres azért is szükségesnek tartja az értékesítést, mert a Malévet még középtávon sem érdemes állami tulajdonban tartani.