Csongor
0 °C
9 °C

Olyat csináltak az ellenzéki pártok a költségvetéssel, amit nem lett volna szabad

2008.12.08. 19:49
Túl vagyunk a 2009-es költségvetés második szavazásán is, már csak jövő heti zárószavazás van hátra az országgyűlésben. Mivel ma szabálytalanul keresztülvertek az ellenzéki pártok az SZDSZ kezdeményezésére egy módosító indítványt, ezért jövő hétfő a szavazás több lesz egy egyszerű gombnyomásnál.

Elvileg különösebb izgalmaktól mentes a mindenkori költségvetés úgynevezett második körös módosító indítványairól tartandó parlamenti szavazás, azonban ma az SZDSZ, a Fidesz, a KDNP és az MDF alkalmi koalíciója, hozzávéve négy független képviselőt és az MSZP-s, egyébként szociális miniszteri posztot betöltő Szűcs Erikát is, felrúgta a megszokott rendet. A 2009-es büdzsé második, mai szavazásán az SZDSZ külön kérésére egy módosító indítványról is szavaztak a honatyák, és ezen a liberálisok mellé állt a többi ellenzéki párt is és a négy független honatya, no meg Szűcs Erika. Ez keresztülhúzta a kormány számítását, és összesen 3,6 milliárd forinttal növelték a jövő évi büdzsé hiányát.

Erre azonban nem lett volna módjuk, ugyanis két héttel ezelőtt, az első körös szavazáson kőbe vésték a 2009-es költségvetés fő számait, a minisztériumi kereteket, a hiány mértékét. Ma csak minisztériumon belüli átcsoportosításokat tehettek volna, a deficitet egy fillérrel sem lehetett volna sem csökkenteni, sem növelni.

Az ellenzéki ad-hoc koalíció akciója a következőképpen tett keresztbe a kabinetnek. A két héttel ezelőtti szavazás eredménye megkövetelte volna, hogy az önkormányzatok sportnormatívája személyenként 500 forintról 75 forintra csökkenjen. Ezt azonban nem engedték az ellenzékiek, a végeredmény 3,6 milliárd forint többletdeficit.

Az ügynek azonban nagy valószínűséggel itt most nincs vége. Mivel a szavazás szabályba ütköző módon történt, a jövő hétfőn tartandó zárószavazáson a kormány még kezdeményezheti a hiba kiküszöbölését, a parlamentnek pedig módja lesz még egyszer szavazni az ominózus indítványról.

Még háromszor keresztbe tettek a kormánynak

Az ellenzéki honatyák ezenkívül még háromszor akadályozták meg a kormány akaratát. Két tételben 1,06 milliárd forinttal emelték a romaintegrációra szánt keretösszeget, ezt a pénzt pedig a Foglalkoztatási és Szociális Hivataltól vonták el, lényegében lenullázva a hivatal kasszáját. Egy másik indítvánnyal a kormány által szándékoltnál 400 millióval nagyobb összeget, 500 millió forintot fordítanak a génbankokra, a pénzt a földművelésügyi tárca egyik tételéből csípik le.

A fentieken kívül még pár tucatnyi soron írták át a költségvetést a honatyák, de azt a kormány kívánságainak megfelelően tették. Így például hatmilliárddal levágták az egészségügyi alap tartalékát, és megcímkézték, hogy mire lehet elkölteni ezt a summát; egy sor önkormányzati normatívát mozgattak le és fel; néhány adóbevételi előirányzaton is végeztek egy kis szépészeti műtétet (az illetékek- és a jövedelemadó-bevételt leszállították, ezzel párhuzamosan a nyereségadó- és a cégautóadó-bevételt kissé feljebb srófolták).

A Fidesz nem ellenezte, csak tartózkodott

Érdekesség, a Fidesz nem állt a kormány által szívesen látott módosítók útjába: a kormány támogatását bíró indítványok szavazásánál tartózkodott a legnagyobb ellenzéki párt, de az SZDSZ és az MDF leszavazta őket.