József, Bánk
-7 °C
0 °C

Drágul az autópálya-matrica

2004.03.23. 16:19
Húszszázalékos áremelkedés várható annak ellenére, hogy idén ötven százalékkal több matrica fogyott, mint tavaly. Elsősorban a négynapos vignettáknak köszönhető a növekedés.
Amennyire nőtt a magyarországi autópálya-hálózat hossza, olyan mértékű autópályamatrica-díjemelés várható a nyár végén, mondta Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter sajtótájékoztatón kedden, Budapesten.

Félezer kilométer

Ennek pontos mértékét a miniszter nem nevezte meg, de korábban Tímár József, az Állami Autópálya-kezelő Rt. (ÁAK) vezérigazgatója azt közölte, hogy az M5-ös 96 kilométeres szakaszának március 12-i bevonásával a magyarországi matricaköteles autópályák hosszúsága 22 százalékkal emelkedve elérte az 543 kilométert.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke elmondta, a négynapos matrica 2003. decemberi újbóli bevezetése óta összesen 1,6 millió darab matrica fogyott, ami ötven százalékkal több, mint tavaly ilyenkor. A pártelnök szerint ez is igazolja, hogy amennyiben a matrica ára megfizethető, az úthasználók inkább megvásárolják, és nem kockáztatják a lebukást és a bírságot.

A fele már megvan

Kuncze utalt arra is, hogy idén március 21-ig összesen 6,9 milliárd forint folyt be matricaeladásból, ami csaknem fele, mint a múlt évi 15,3 milliárd forintos teljes matricadíj-bevétel. Januárban 806 ezer darab matricát értékesítettek, ami 420 ezerrel haladta meg az egy évvel korábbit. Ennek jelentős része éves matrica volt. Februárban 446 ezer darab autópálya-matricát adtak el, ami 125 ezerrel több, mint egy évvel korábban.

Kuncze Gábor a négynapos matrica újbóli bevezetését jelentős sikerként könyveli el, mivel 2003. december elseje óta összesen csaknem 1,1 milliót értékesítettek. A pártelnök szerint a négynapos autópálya-matrica kedvező tapasztalatai rávilágítanak arra, hogy jelentős adócsökkentéssel, átlátható és elfogadható mértékű adórendszerrel hasonló adóbevétel-növekedést lehetne elérni. Emellett az adó mértékének csökkentésével és az adminisztrációs terhek mérséklésével egyszerűbbé válhatna az adóztatás az adózóknak és az adóhatóságnak is.