Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Kaotikus jegykiadás a MÁV-nál

2007.05.01. 11:06
Teljesült az Indexen már előrejelzett kavarodás, hiszen munkatársunk tapasztalatai szerint május elsején nem minden MÁV-pénztár tudott kiadni új, megdrágult vonatjegyeket, mert hiányoztak például a módosított távolsági zónáknak megfelelő, ötkilométeres szakaszolású jegyek. A MÁV szerdától ígéri, hogy mindenhová eljuttatja ezeket.

Az Index tapasztalatai szerint gondot okozott május elsején reggel, hogy egyes vasútállomásokra nem érkeztek meg időben a megemelt árú vonatjegyek. Az egyik vasutas az Indexnek elmondta, régóta dolgozik a cégnél, de ilyen még nem fordult vele elő, hogy nem tudja kiadni a megfelelő árú jegyet.

Az új tarifazónákhoz hiányoztak a jegyek

Különösen az új tarifarendszerben bevezetett rövidebb szakaszokra vonatkozó, 5 kilométeres jegyek hiányoztak az egyik pénztárból.

Mindennek kapcsán Kiss Gábor, a MÁV marketing igazgatója kedden az Indexnek elmondta: hiába mennek folyamatosan a nyomdagépek, az új tarifákról szóló döntés és a bevezetés időpontja között nem tudtak elég jegyet nyomtatni.

Folyamatosan dolgoznak a nyomdák

A hétvégén is folyamatosan dolgoztak a nyomdák, a kapacitások korlátozottsága miatt azonban a készpénzért jegyet árusító pénztárakhoz nem mindig jutottak el a jegyek. Ezért utasítást adtak ki a MÁV-nál, hogy mindenütt a rövidebb tarifazónákról adjanak ki jegyeket, amelyekhez pótlólag írják hozzá a szükséges összeget, ha ennél hosszabb az utazás.

Kiss elmondta, hogy az elektronikus jegykiadásban ez nem okozhat gondot, ott országszerte megoldották, hogy akár az öt kilométerenként változó árú, új jegyeket is kinyomtassák az automaták.

Szerdától már lesznek jegyek?

A marketing igazgató reméli, hogy szerdától már eljutnak a frissen kinyomtatott jegyek a készpénzes pénztárakba is.

A MÁV korábbi közleménye szerint május 1-jével módosultak a vasúti személyszállítás díjai és az utazási kedvezmények. A tarifák átlagosan 17 százalékkal emelkednek, ugyanakkor az InterCity vonatok pót- és helyjegyeinek díjai nem változnak, akárcsak a nemzetközi menetjegyek ára sem.

Finomítják a tarifarendszert

Az új tarifarendelet alapján 2007. május 1-jétől az 50 kilométeres távolságnál rövidebb utazásra érvényes menetjegyek árának meghatározása - az eddigi tíz kilométeressel szemben - öt kilométeres övezetek alapján történik.

A viteldíjak mértéke ezáltal méltányosabbá válik: az 50 kilométeresnél rövidebb távolságra történő utazás esetén az utazásért fizetendő díj a korábbinál arányosabb a ténylegesen megtett úttal.

A vasúttársaság az áprilisra érvényes havi- és félhavi bérletek érvényességét május 7-éig meghosszabbította.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!