Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Kizárták a Siemenst a vonattenderből

2005.01.14. 16:21
A MÁV kizárta a villamos elővárosi motorvonatok beszerzésére kiírt tenderből a Siemenst, így a tatabányai, a székesfehérvári és a pusztaszabolcsi vonalon az Alstom, a Bombardier vagy a Stadler 30 járműve áll majd forgalomba 2006-tól.

"Mivel a Siemens Rt. ajánlatában olyan típus gyártása szerepelt, mely az előírt követelményeknek nem minden tekintetben felelt meg, a MÁV Rt. érvénytelennek minősítette azt" - áll a vasúttársaság közleményében. A cég még tavaly április legvégén írt ki egy-egy tendert harminc elővárosi villamos motorvonat beszerzésére illetve az ügylet finanszírozására. A közbeszerzés érdekessége az is, hogy a szállító nem egyszerűen eladja majd a járműveket, de azok üzemeltetését is vállalnia kell, magyarán karbantartókapacitást is kell építenie Magyarországon. A kiírás értelmében a MÁV megduplázhatja a rendelést, vagyis összesen hatvan motorvonatot is kérhet. (A motorvonat olyan szerelvény, amelyet nem külön mozdony húz, hanem motorkocsi, amely utasokat is szállít. Ez a megoldás általában gazdaságosabb például az elővárosi forgalomban, mint a mozdonyos-személykocsis vonatok üzemeltetése.)

A tenderre eredetileg hat gyártó jelentkezett: az Alstom, a Bombardier, a CAF, Mitsui, a Siemens és a Stadler. Az előminősítést követően tavaly szeptemberben végül négy pályázó adott be ajánlatot: a francia Alstom, a kanadai székhelyű Bombardier, a német Siemens és a svájci Stadler. Hivatalosan meg nem erősített értesülések szerint a Siemens alatt már korábban is rezgett a léc, a német cégnek ugyanis e kategóriában nincs igazán korszerű, már gyártott vagy gyártásra kész villamosüzemű járműve. (Dízelmotorvonatként nagyonis létezik: a Budapest és Esztergom között járó Desiro fantázianevű szerelvényekből épp a napokban rendelt további ötöt a MÁV a meglévő 13 és a már leszerződött 5 mellé.) A tenderre egyébként az Alstom emeletes, a Bombardier és a Stadler egyszintes szerelvényekkel pályázott.

A MÁV döntése azért is érdekes, mert az utóbbi időben a Siemens minden tendert megnyert nála, amelyet lehetett. A már említett Desirókon kívül tíz korszerű Taurus villanymozdonyt is szállítottak.