Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Medgyessy nem akar megszorításokat

2004.05.19. 07:44
A tőkejövedelmeket ugyan megadóztatná, a megszorításokat azonban ellenzi Medgyessy Péter. A kormányfő szerint az euró bevezetését is azért kellett későbbi időpontra kitolni, hogy ne háruljanak elviselhetetlen terhek a lakosságra. A kormány számításai szerint jövőre öt százalék alá csökkenhet az infláció.
Ellenzi a kormány a megszorításokat, ezért választott lassabb ritmust az eurócsatlakozáshoz a kormány. Így lehetővé vált az adócsökkentés, ugyanakkor racionalizálni kell a költségvetési szervek költségvetését, meg kell szüntetni a párhuzamosságokat - jelentette ki Medgyessy Péter a Napkeltében.

"Megszorításokra nincsen szükség", erre csak akkor lenne, ha az ellenzék javaslata alapján gyorsítanák az euró bevezetését - mondta el a kormányfő. Az euró 2010-es bevezetéséhez 2008-ra teljesíteni kell a követelményeket. Az euró későbbi bevezetése valóban okozhat kiszámítható veszteséget, ezt azonban ellensúlyozza, hogy nem kell megszorításokat bevezetni. A késedelmet a világgazdaság várt fellendülésének elmaradása okozta.

Kamatadó

A kormány valóban fontolgatja a kamatadó bevezetést. Hosszú távon "az igazságosság" elvén a tőkejövedelmeket is meg kell adóztatni. Az árfolyamnyereség adót azonban ellenzi - mivel ez megakadályozhatja a pénz forgását, kivonhatja a tőzsdéről a pénzeket. Jövőre öt százalék alá kerülhet az infláció, 2005-ben nem ismétlődik meg az idei inflációgyorsulás - jelentette ki Medgyessy.

A Pénzügyminisztérium szerint sem szükségesek a megszorítások, bár az eddig felhalmozott hiány meghaladja az éves terv 46 százalékát - közölte Terták Elemér államtitkár. Az első négy hónapban növelte a hiányt, hogy kevesebb személyi jövedelemadó folyt be a különböző kedvezmények miatt. A másik ok, hogy még mindig nőnek a gyógyszerkiadások a készletfelhalmozások miatt.

Májusban még rosszabbul alakul a deficit: a parlament döntése nyomán előrehozott 53. heti nyugdíjkifizetések 36 milliárd, a jövedékiadó-bevételek júniusra való áthúzódása 30-35, a Sportarénára történő kezességvállalás pedig további 30 milliárd forintot tesz hozzá a nem várt hiánytöbblethez.