Gusztáv
-4 °C
1 °C

Medencényi sört iszunk naponta

2007.06.18. 11:51
A nyári melegben sokkal több folyadékot fogyasztunk, mint egy átlagos napon. Ilyenkor ásványvízből 20 százalékkal, sörből ötven százalékkal vásárlunk többet. Egy-egy ilyen napon 20-25 ezer hektoliter sör fogy, amivel akár szabványos verseny-úszómedencét is megtölthetnénk.

A kánikulai napokban nő az emberek folyadékigénye, ezért 20-100 százalékkal is emelkedhet az ásványvíz és a sörfogyasztás – mondták a szóban forgó területek szakértői az MTI-nek.

Magyarországon a múlt évben egy ember átlagosan 85 liter ásványvizet fogyasztott, szemben az előző évi 70 literrel – tájékoztatta Bikfalvi Istvánné, a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács titkára a hírügynökséget.

Egyre népszerűbb

Hozzátette: az év melegebb hónapjaiban átlagosan 20 százalékkal nő az ásványvízfogyasztás. Az ásványvizek fogyasztása Magyarországon évek óta emelkedő tendenciát mutat. Alig másfél évtizede Magyarországon az emberek évente még csak mintegy 3,5-4,0 liter ásványvizet fogyasztottak, míg az idén várhatóan ez a mennyiség már eléri 95 litert.

A szakember szerint az ásványvíz azért egyre népszerűbb a fogyasztók körében, mivel egyike a valóban tiszta élelmiszereknek. Napjainkban 1 liter ásványvíz kiskereskedelmi ára átlagosan 45-50 forint.

Nyáron kétszer annyi fogy

Sivó Imre, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke az MTI-nek elmondta: egy-egy nyári napon mintegy 20-25 ezer hektoliter sör fogy, ami mintegy kétszerese az átlagos eladásnak. Ezzel a mennyiséggel a szakember szerint megtölthető egy szabványos verseny-úszómedence.

Magyarországon tavaly mintegy 7,1 millió hektoliter sör fogyott, szemben az előző évi 6,85 millió hektoliterrel. Az idén a sörgyártók a nehezedő gazdasági körülmények miatt nem számolnak a fogyasztás emelkedésével. Igaz, ezt a prognózist egy hosszan tartó kánikulai időszak alapvetően átírhatja a szakember szerint.

A kiskereskedelemben egy közepes kategóriájú, félliteres üveg sörért átlagosan 129 forintot kell fizetni, míg a prémium kategóriában ugyanezért a mennyiségért átlagosan 169 forintot kérnek a kereskedők.