Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

A piac a folyó hiány növekedésére számít

2004.01.12. 08:37
A Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők prognózisaiból kialakított konszenzus novemberben a folyó fizetési mérleg 368,66 millió euró hiányát mutatja. A szakértők az év végén 4,82 milliárd euró deficitet várnak.
Az elemzői kar az elmúlt hónapokban mind pontosabb becslést adott a havi folyó hiányokra, a szeptemberi hiány esetében összehozott 177 millió euró tévedés októberre 93 millióra szűkült. A piac jelzésszerű javulásra számít, az októberre adott 375,75 milliós hiánynál novemberre árnyalatnyival kisebb deficitet mutat a konszenzus.

Kedvezőtlen adatok

Sok mindent elárul a KSH által ma közzétett külkereskedelmi forgalom. A szakértők többnyire osztják azt a véleményt, hogy az export élénkülésnek indult - ki látványos, ki szolidabb gyorsulást említ -, de rövid távon ennek még csak nagyon enyhe hatásai lehetnek. Az utolsó előtti hónapban feltehetően kissé zárult az export-import olló - véli több szakértő is.

Mindazonáltal komolyabb javulásra nem számít senki az áruforgalmi soron, mert az export lassú növekedésével szemben a vizsgált időszakban már megkezdődött a karácsonyi bevásárlás árualapjának felhalmozása is. A szolgáltatások soron várhatóan fennmarad az eddigi tendencia, azaz enyhén deficites lesz e sor. Az idegenforgalomban a november semmiképpen sem nevezhető "ütős" időszaknak, így megfigyelők szerint ezen a soron - alacsonyabb szinten - nem várható túl sok változás az egy hónappal korábbihoz képest.

A megkérdezett elemzők 140 milliós szórással 300 és 440 millió euró közötti novemberi hiányt jeleztek előre. Az októberre vonatkozó prognózisok szórása 156 millió euró volt, tíz-egynéhány millióval magasabb hiányszinten. Az év végére várható folyó hiányra vonatkozó előrejelzések 4,45 és 5,1 milliárd euró között mozogtak, az éves deficitre vonatkozó 4,82 milliárd eurós konszenzus csaknem kétszázmillióval magasabb, mint az egy hónappal korábbi.