Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

Magyarországon még nem hódít a kamerás telefon

2003.02.18. 12:14
A kamerás telefonok hatalmas sikert arattak a Távol-Keleten, sőt az új mobilok lenyomták már a kézi számítógépeket (PDA-kat, Pocket PC-ket) is. Nálunk eddig néhány ezer készülék kelt el, egy felmérés szerint az MMS nem döntő szempont az új telefont vásárlók körében. Ugyanakkor Magyarország lehet az első a világon, ahol bármelyik szolgáltatótól bármelyik másikhoz lehet ilyen üzeneteket küldeni. Szaúd-Arábian betiltották miatt a kamerás telefonokat a kandikamerázás. Japánban exponáláskor megcsörrenő készülékeket kezdtek gyártani.
2002-ben 18 millió kamerás készülék kelt el a világon, ennek hetven százaléka Japánban, 13 százaléka Dél-Koreában, közölte Strategy Analytics elemzésére hivatkozva a BBC. A tanácsadócég szerint a növekedés jó ütemben folytatódhat, bár ehhez nem ártana, ha a vásárlók több telefon közül választhatnának, és a szoftverek is jobban működnének.

Nálunk pár ezer MMS-telefon kelt el

Kérdésünkre a Pannon GSM-nél elmondták, hogy a cégnél eddig kevesebb mint ötezer MMS-es készülék kelt el. A forgalomról csak azt árulták el, hogy Valentin napon duplázódott az elküldött üzenetek száma, de sem számot, sem nagyságrendet nem említettek. Azt sem tudtuk kideríteni, hogy az eladott telefonok hány százaléka rendelkezik beépített kamerával, vagy hogy hány ilyen eszközzel nem rendelkező készülékhez rendeltek kamerát.

A Westelnél közel 12 ezer MMS-telefon kelt el, ezek mindegyikében vagy beépített kamera van, vagy a csomag része a csatlakoztatható kamera. A cégnél a forgalommal kapcsolatban csak annyit mondtak, hogy a készülékek kétharmadát használják MMS-ezésre.

A Vodafone-nál "pár ezren" használnak MMS-t, tudtuk meg. A szolgáltatónál beépített kamerás és kamera nélküli készülékek is kaphatók, ez utóbbi vásárlói "általában" vesznek külön kamerát. A Vodafone-nál március 1-ig ingyen lehet MMS-ezni, talán ez magyarázza, hogy a szolgáltatás használói havonta 20-30 üzenetet is elküldenek.

Magyarország lehet az első

A Vodafone-nál elmondták, hogy már folynak a tárgyalások a szolgáltatók között arról, hogy hálózatok között is lehessen MMS-t küldeni. A cég illetékese szerint az összekapcsolás néhány héten belül megvalósulhat, ezzel Magyarország lehet az első a világon, ahol bármelyik szolgáltatótól bármelyik másikhoz lehet ilyen üzeneteket küldeni.

Az MMS nálunk nem nagyon érdekli a készülékvásárlókat

A készülékcserét tervező mobilfelhasználók közül csak minden ötödik tartja fontosnak, hogy készüléke képes legyen kezelni a mobil multimédiát, derül ki a BellResearch és a Think Consulting 2002 őszén készített közös felméréséből. Jelenleg a gazdagabb funkcionalitás és nagyobb memóriakapacitás az elsődleges szempont az átlagos felhasználó számára, de egyre nagyobb igény mutatkozik a kényelmesebb WAP és mobilinternet-szolgáltatások iránt. Az MMS iránt jelenleg legjobban azok a tinédzserek érdeklődnek, akik jellemzően szüleik pénztárcájából gazdálkodnak.

A japán Vodafone vezet

A vezető kamerás szolgáltató tavaly a Vodafone japán leányvállalata, a J-Phone volt. A cégnél hatmillió előfizetőt regisztráltak, de az első helyet a Strategy Analytics szerint idén átveszi a legnagyobb japán szolgáltató, az NTT DoCoMo.

Ötmillióval több telefon, mint PDA

Európában 2002 utolsó negyedévében 1,1 millió kamerás mobilt adtak el, a kontinensen összesen 1,32 millió készülék van forgalomban. Észak- és Dél-Amerikában azonban összesen 230 ezer előfizető akadt. A tanácsadócég szerint az Európában eladott készülékek árát a szolgáltatók akár ötszáz dollárral (113 ezer forint) is csökkentették a kereslet növelése érdekében. Tavaly így ötmillióval több kamerás telefon kelt el a világon, mint ahány kézi számítógép.

Szaúd-Arábiában betiltották

A Strategy Analytics ugyanakkor felhívja a figyelmet a kamerás telefonok terjedésének kellemetlen mellékhatására is: egyre többen szórakoznak ugyanis azzal, hogy titokban felvételeket készítenek különböző emberekről, majd a képeket felteszik a webre. A japán Yatane ezért olyan kamerák gyártásába fogott, amelyek zajt csapnak a felvétel készítésekor, így figyelmeztetik az érintetteket.

Szaúd-Arábiában radikálisabb megoldást választottak, és betiltották a készülékek forgalmazását. Több országban, így Szingapúrban, Kínában, Írországban, Skóciában, Japánban, és Dubaiban ezeket a telefonokat kitiltották a kormányhivatalokból, uszodákból és iskolákból.

Nem elég nagy a választék

A Strategy Analytics szerint a forgalom növekedését gátolja, hogy még nem lehet hálózatok között MMS-t küldeni, a szoftverek jó része nem felhasználóbarát, és hogy még nem elég széles a készülékválaszték - bár a japán előfizetők már huszonöt különböző kamerás telefon közül választhatnak.  • Eladnék
  • Hírek